Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca BBVA a luat prin surprindere piețele cu anunțul unei oferte de preluare ostilă a Banco Sabadell

dw.com
bbva

Banca spaniolă BBVA a surprins pieţele joi, după ce a anunţat o ofertă de preluare ostilă rară a rivaluei locale Banco Sabadell, o firmă de investiţii descriind situaţia ca fiind ”foarte ciudată”, transmite CNBC, citat de news.ro.

Mişcarea vine la scurt timp după ce o ofertă de preluare separată, de 12 miliarde de euro de la BBVA, către consiliul de administraţie al Sabadell, a fost respinsă la începutul săptămânii.

Consiliul a declarat luni că oferta iniţială a BBVA ”subevaluează în mod semnificativ” perspectivele de creştere ale băncii, adăugând că strategia sa independentă va crea valoare superioară. Acesta a reiterat această poziţie joi, în timp ce BBVA şi-a prezentat oferta integrală în acţiuni direct acţionarilor băncii.

BBVA a declarat că oferta sa de preluare are aceleaşi condiţii financiare ca şi fuziunea oferită consiliului de administraţie al Sabadell.

Aceasta a caracterizat propunerea – care ar crea a doua cea mai mare instituţie financiară a Spaniei, dacă va avea succes – drept ”extraordinar de atractivă”.

”Prezentăm acţionarilor Banco Sabadell o ofertă extraordinar de atractivă pentru a crea o bancă cu o amploare mai mare, pe una dintre cele mai importante pieţe ale noastre. Împreună vom avea un impact pozitiv mai mare în zonele geografice în care operăm, cu o capacitate suplimentară de împrumut de 5 miliarde de euro pe an în Spania”, a spus preşedintele BBVA, Carlos Torres Vila, într-un comunicat.

Acţiunile BBVA au scăzut cu 6% joi, în timp ce preţul acţiunilor Sabadell a crescut cu peste 3%.

Ofertele de preluare ostile nu sunt obişnuite în sectorul bancar european şi decizia BBVA de a proceda în acest fel i-a luat pe mulţi prin surprindere.

Carlo Messina, CEO al celei mai mari bănci din Italia, Intesa Sanpaolo, a declarat miercuri, pentru CNBC, că există provocări semnificative pentru consolidarea internă în sectorul bancar din regiune.

El a spus că este dificil să finalizezi ”o tranzacţie prietenoasă” în mediul actual de piaţă, în timp ce continuarea cu o ofertă de preluare ostilă nu este, de asemenea, ”atât de uşor de făcut”.

David Benamou, director de investiţii la Axiom, a declarat că oferta BBVA pentru Sabadell reflectă ”o situaţie foarte ciudată într-adevăr”.

Benamou a spus că oferta propusă ”are sens” din punctul de vedere al acţionarilor Sabadell şi, în opinia sa, este probabil să fie acceptată.

El a citat faptul că oferta BBVA reprezintă o primă de 30% faţă de preţul de închidere al acţiunilor ambelor bănci din 29 aprilie.

”Reflectă discuţiile recente din Elveţia despre consolidarea Credit Suisse de către UBS şi cu toate grijile legate de stabilitatea financiară. Cred că execuţia tranzacţiei ar putea fi destul de dificilă, deşi puteţi argumenta că este aceeaşi geografie, cultura este teoretic foarte apropiată, spre deosebire de o fuziune transfrontalieră”, a adăugat el.

 

Benamou a spus că o tendinţă în creştere de consolidare în rândul băncilor europene este una logică, în special pentru că mulţi creditori regionali sunt ”foarte mici” în comparaţie cu colegii lor din SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.