Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană a pus sub administrare specială a zecea cea mai mare bancă din Italia

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a pus, temporar, sub administrare specială Banca Carige, a zecea cea mai mare bancă din Italia, din cauza faptului că nu a reușit să-și majoreze capitalul social, transmit, miercuri, Reuters și Bloomberg.

Carige este considerată ultima bancă mare cu probleme din Italia, din cauza creditelor neperformante, pe fondul crizei economice și financiare de-acum zece ani, iar un faliment al acesteia se consideră că poate destabiliza sistemul financiar italian, scrie mediafax.ro.

Banca italiană a încercat în decembrie să-și majoreze capitalul social cu 400 de milioane de euro (459 de milioane de dolari), prin emiterea de noi acțiuni către acționari, dar planul i-a eșuat. Principalul acționar, familia de antreprenori Malacalza, care deține 27,6%, s-a opus acestui plan, dorind mai multe detalii despre o posibilă tranzacție.

Pentru a o salva, BCE a numit trei administratori speciali, care alături de Consiliul de Administrație al băncii au rolul să caute un nou acționar, respectiv fie o vânzare către un acționar financiar, fie o fuziune cu o altă bancă.

Bloomberg scrie că surse apropiate băncii i-au menționat că BCE le-ar fi recomandat, în mod repetat, acționarilor Carige să încerce o fuziune. Carige se află sub supervizarea directă a BCE, astfel încât nu este surprinzător că reprezentanții BCE i-au recomandat soluții de salvare.

De asemenea, reprezentanții băncii și administratorii speciali trebuie să îi curățe portofoliul acesteia.

Ca urmare a eșecului de a aduna bani de la acționari, președintele Consiliului de Administrație, Pietro Modiano, și CEO-ul, Fabio Innocenzi, au demisionat. Cu toate acestea, BCE i-a numit alături de Raffaele Lener, un expert juridic cu experiență, să se ocupe de administrarea specială a băncii și să facă orice pentru a o salva.

Una dintre primele misiuni ale acestora este de a negocia cu Fondul de garantare a depozitelor din Italia, care anul trecut i-a împrumutat 320 de milioane de euro, în titluri convertibile. Împrumutul trebuie achitat în prima parte a acestui an sau suma poate fi transformată în acțiuni. Ultima soluție echivalează cu o naționalizare.

Pentru a face față dificultăților provocate de criză și de propriul management defectuos, Carige și-a vândut operațiunile de asigurări, acum câțiva ani, ceea ce o face mai puțin atractivă în fața investitorilor. În plus, din 2014 până la anul trecut, deja a organizat trei runde pentru a atrage noii investiții în cursul cărora a reușit să obțină 2,2 miliarde de euro, dar, în aceeași perioadă, și-a crescut pierderile cu 1,5 miliarde de euro, din cauza creditelor neperformante.

Acțiunile băncii italiene au fost oprite de la tranzacționare, miercuri, după anunț, la solicitarea reprezentanților acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.