Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană ar putea majora dobânzile în 2023

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor în zona euro la începutul lui 2023, a afirmat joi Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei olandeze Trouw, transmite Reuters.

Toate achiziţiile de bonduri ar urma să se încheie până la finalul lui 2022, iar după aceea ratele pot creşte, a declarat Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Olandei.

Întrebat dacă alţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au în minte un moment similar, el a replicat: "Va trebui să aşteptăm şi să vedem, dar cred că da", potrivit Agerpres.ro.

Multe vor depinde de evoluţiile economice din 2022, a explicat Knot, considerat un adept al înăspririi politicii monetare.

În noiembrie, rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Este un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Extinderea răspândirii variantei Omicron a coronavirusului ar trebui să aibă un impact limitat asupra preţurilor în acest moment, a apreciat Knot. Totuşi, dacă impactul va fi mai mare, BCE este pregătită să-şi schimbe rapid politica monetară.

La şedinţa de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.