Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană, AVERTISMENT în plină pandemie: Fenomenul de NEOPRIT care afectează locuitorii UE

oameni credite banci

Instituţiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendinţa este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creşterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, conform Agerpres.

 

 

Citește și: TEROARE marca RO - ALERT: Mesaje de AVERTIZARE întreaga noapte, în Timiș: cum le puteți OPRI

 

În timp ce guvernele reintroduc restricţiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creşterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forţa BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidităţi până sunt ridicate restricţiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid 19.

"Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se aşteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum şi incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin", se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 şi au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

Restricţiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condiţiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, şi aproape de creşterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, faţă de un avans de 3% luna precedentă.

"Ne îndreptăm spre o criză a creditelor? În unele sectoare şi pentru unele companii", a apreciat Carsten Brzeski, economist la ING. "Aceasta se va adăuga dificultăţilor cu care se confruntă BCE şi guvernele", a explicat Brzeski.

De asemenea, creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a accelerat la 10,4% în septembrie, de la 9,5% luna precedentă, depăşind estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 9,6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.