Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană critică atenuarea reglementărilor Basel III

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Europarlamentarii nu ar trebui să excepteze băncile de la noile reglementări globale menite să evite o nouă criză financiară, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), atrăgând atenţia asupra riscurilor în domeniul imobiliar şi al derivatelor, transmite Reuters.

BCE a salutat propunerea Comisiei Europene (CE) de implementare a reglementărilor Basel III, dar a obiectat la unele "deviaţii" faţă de standardele convenite la nivel mondial.

BCE susţine că băncile nu ar trebui să obţină reglementări mai flexibile privind modul în care contabilizează expunerile lor la sectorul imobiliar, la derivate şi la companii neevaluate când ele îşi calculează cerinţele minime de capital, potrivit Agerpres.ro.

"Aceste deviaţii nu sunt justificate. Ele ar trebui să rămână temporare, dacă sunt menţinute toate", apreciază BCE.

Opiniile BCE nu sunt obligatorii, dar deseori influenţează procesul legislativ, care este condus de CE, Parlamentul European şi statele membre.

BCE vrea ca cerinţele minime de capital să fie aplicate la nivelul UE, şi nu la nivel naţional, şi se opune ca băncile să ignore pierderile istorice când îşi calculează necesarul de capital.

De asemenea, instituţia de la Frankfurt a cerut CE să respecte calendarul implementării reglementărilor privind riscurile pe piaţă până în 2025.

Anul trecut, Comisia Europeană a adoptat o revizuire a normelor bancare ale UE (Regulamentul privind cerinţele de capital şi Directiva privind cerinţele de capital). Prin aceste noi norme se va asigura faptul că băncile din UE vor deveni mai reziliente la eventualele şocuri economice viitoare şi vor contribui în acelaşi timp la redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi la tranziţia către neutralitatea climatică.

Acest pachet este ultima etapă a procesului de punere în aplicare a Acordului Basel III în UE. Acest acord a fost convenit de UE şi de partenerii săi din G20 în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară şi urmăreşte să consolideze rezilienţa băncilor în faţa unor posibile şocuri economice.

Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat recent Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.