Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană intră tare în plină explozie a inflației: anunță două majorări ale dobânzii de referință

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.

"Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Banca Centrală Europeană atrage atenţia că "invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina continuă să afecteze economia Europei şi a altor zone ale lumii". "Cu toate acestea, există condiţiile pentru ca economia să continue să crească în contextul redeschiderii sectoarelor economice, al unei pieţe a muncii puternice, dar şi pe fondul măsurilor de susţinere fiscală şi economisirii din pandemie. Imediat ce se vor opri actualele presiuni, activităţile economice urmează să îşi reia ritmul", subliniază Banca Centrală Europeană. Pentru anul 2022, BCE estimează o creştere economică de 2,8% în zona euro, de 2,1% în 2023 şi de 2,1% în 2024.

"Consiliul Guvernatorilor intenţionează să majoreze dobânzile principale cu 0,25% cu ocazia reuniunii de politică monetară din iulie. Între timp, Consiliul Guvernatorilor a decis să lase neschimbate dobânzile la principalele operaţiuni de refinanţare, la instrumentul marginal de creditare şi la depozite, la 0,00%, 0,25% şi -0,50%", precizează BCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.