Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană: Nu trebuie să lase garda jos după scăderea inflaţiei

caleaeuropeana.ro
banca centrala europeana bce

Banca Centrală Europeană: Nu trebuie să lase garda jos după scăderea inflaţiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că autorităţile nu trebuie să "lase garda jos" după recentul declin al ratei inflaţiei în zona euro, ceea ce arată că pariurile investitorilor asupra iminentei reduceri a dobânzilor ar putea fi premature, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

"Nu trebuie în niciun caz să lăsăm garda jos. Nu discutăm deloc despre reducerea dobânzilor", le-a spus jurnaliştilor şeful BCE la Frankfurt, după reuniunea de politică monetară.

Lagarde a menţionat riscurile la adresa preţurilor de consum, inclusiv profitabilitatea companiilor şi negocierile salariale în derulare. În privinţa presiunilor asupra salariilor, oficialul BCE a declarat: "când analizăm datele pe care le avem la dispoziţie, nu vedem un declin".

BCE a anunţat joi că intenţionează să reducă reinvestiţiile în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) în medie cu 7,5 miliarde de euro pe lună, în semestrul doi al anului viitor, înainte de a încheia programul la finalul lui 2024.

"Credem că şi-a îndeplinit scopul. Era menit pentru perioada pandemiei, a fost un program de urgenţă", a explicat Lagarde.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia.

Anul acesta, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.