DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Banca Centrală Europeană raportează o creștere cu 24% a profitului pe 2018, numai din dobânzi

BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că în 2018 profitul său net a crescut cu 24%, până la 1,575 miliarde euro, de la 1,3 miliarde euro în 2017, graţie titlurilor de valoare achiziţionate în ultimii ani în cadrul politicii de relaxare cantitativă, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Cristi Danileț anunță o revoltă FĂRĂ PRECEDENT a magistraților la adresa lui Tudorel Toader: 'Nu se mai pot limita doar la comunicate și îngrijorări'

Instituţia cu sediul la Frankfurt a precizat că veniturile nete din dobânzi au totalizat 2,277 de miliarde euro în anul 2018, faţă de 1,812 miliarde euro în 2017. În ceea ce priveşte veniturile nete din dobânzi rezultate din titlurile achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare de active (asset purchase programme, APP), acestea au crescut cu 245 de milioane euro, până la 820 de milioane euro, "în urma continuării achiziţiilor de titluri de valoare în cadrul acestui program şi a creşterii randamentului titlurilor de valoare achiziţionate pe parcursul exerciţiului financiar, comparativ cu randamentul istoric al portofoliului", a explicat BCE.

Volumul total al bilanţului BCE a sporit cu 8%, până la 447 de miliarde euro (faţă de 414 miliarde euro în anul 2017). Această creştere s-a datorat cu precădere titlurilor de valoare achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare de active.

De asemenea, achiziţionarea în continuare de titluri în cadrul APP a condus la majorarea cu 5% a bilanţului consolidat al Eurosistemului, care a ajuns la 4.702 miliarde euro (faţă de 4.468 de miliarde euro în 2017).

Taxele percepute entităţilor supravegheate s-au ridicat la 518 milioane euro (faţă de 437 de milioane euro în 2017). Scopul acestor taxe este recuperarea cheltuielilor suportate de BCE în îndeplinirea atribuţiilor sale de supraveghere. Majorarea înregistrată în anul 2018 se referă, în principal, la activităţile asociate evaluărilor cuprinzătoare şi exerciţiului de testare la stres efectuat de EBA.

Cheltuielile totale de personal s-au redus la 515 milioane euro (faţă de 535 de milioane euro în anul 2017) pe seama unor cheltuieli nerecurente incluse în anul 2017 în legătură cu beneficiile postangajare, alte beneficii pe termen lung şi compensaţiile pentru încetarea contractului de muncă destinate personalului BCE. Alte cheltuieli administrative s-au majorat la 599 de milioane euro (faţă de 539 de milioane euro în anul 2017), în principal pe seama creşterii cheltuielilor aferente atribuţiilor de supraveghere ale BCE.

Profitul net al BCE este distribuit băncilor centrale naţionale din zona euro. Consiliul guvernatorilor a decis să efectueze o distribuire provizorie a profitului, în valoare de 1,191 miliarde euro, între BCN din zona euro, la data de 31 ianuarie 2019. În şedinţa de marţi, Consiliul guvernatorilor a decis să distribuie profitul rămas, totalizând 384 de milioane euro, la data de 22 februarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.