Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor cât va fi nevoie - 'Nu va fi un an strălucit, dar mult mai bun decât se temea'

repubblica.it
christine lagarde

Banca Centrală Europeană va continua să majoreze ratele dobânzilor atâta timp cât va fi nevoie pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, conform Mediafax. „Inflaţia, din toate punctele de vedere, este mult prea mare", a spus ea.

Lagarde a adăugat că piaţa forţei de muncă ar putea menţine presiunile asupra preţurilor. "Piaţa forţei de muncă din Europa nu a fost niciodată atât de dinamică precum este acum. Şomajul este la cel mai scăzut nivel comparativ cu ceea ce am avut în ultimii 20 de ani. Iar rata de participare, care contează şi ea, este, de asemenea, la un nivel foarte, foarte ridicat, iar acest lucru este destul de omogen în întreaga zonă euro", a spus ea.

Şefa BCE s-a declarat mulţumită de semnalele îmbunătăţite din partea economiei zonei euro. "Veştile au fost mult mai bune în ultimele săptămâni", a spus ea. "Nu va fi un an strălucit, dar mult mai bun față de ceea ce ne temeam temea".

Activitatea economică în zona euro a încetinit în acest an comparativ cu 2022 dar va fi cu mult peste ceea ce se preconiza iniţial, în pofida inflaţiei şi crizei energetice, a menționat Christine Lagarde, transmite AFP.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în luna decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.