Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banca Japoniei amplifică măsurile de stimulare financiară în contextul pandemiei de COVID-19

coronavirus

Banca Japoniei (BoJ) a decis luni să menţină dobânda de referinţă şi a stabilit amplificarea cumpărării de titluri şi alte măsuri, precum crearea unei noi linii de finanţare pentru companii, totul pentru a face faţă impactului COVID-19, relatează agenţia EFE potrivit Agerpres.

"S-au redus cererea şi producţia pentru evitarea contagiunii şi, temporar, din acest motiv, va avea loc o scădere a economiei", a afirmat guvernatorul BoJ, Haruhiko Kuroda, într-o conferinţă de presă.

Deciziile au fost luate la o reuniune de urgenţă a BoJ, fiind devansată cu două zile data programată, la câteva ore după ce Rezerva Federală SUA a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual.

Conform unui comunicat remis la finalul reuniunii, BoJ a optat pentru menţinerea dobânzii de referinţă la -0,1%. Această dobândă negativă este în vigoare în Japonia de la începutul lui 2016, dar Kuroda a subliniat că, prin decizia de luni, "nu s-a stabilit ca limită -0,1%", ceea ce lasă deschisă uşa pentru o reducere ulterioară.

Însă, acesta a recunoscut că, dacă se coboară şi mai mult dobânda, există o îngrijorare clară că această măsură ar putea afecta instituţiile financiare.

"Momentan, cel mai important este să menţinem nivelul yenului în raport cu dolarul american, fluxul de bani pentru funcţionarea companiilor şi să acţionăm în privinţa primei de risc, în contextul incertitudinilor din piaţă", a explicat Kuroda.

În afară de menţinerea la acelaşi nivel a dobânzii de referinţă, BoJ a decis să continue cu achiziţia de titluri suverane pentru ca dobânda pentru cele pe zece ani să se menţină în jurul a 10%, dar aceasta să se facă într-un mod flexibil şi cu o creştere anuală de circa 80.000 de miliarde de yeni (674,044 miliarde euro/749,847 miliarde dolari).

De asemenea, BoJ a stabilit să continue cumpărarea de fonduri de investiţii cotate (ETF) într-un ritm anual de 12.000 miliarde yeni (101,268 miliarde euro/112,633 miliarde dolari), dublul sumei alocate în prezent.

BoJ a anunţat în plus că va deschide o linie de finanţare, vizând impactul COVID-19 asupra companiilor, pentru a oferi împrumuturi cu scopul de a acoperi datoriile corporative cu o dobândă de 0% şi maturitatea de până la un an.

Aceste facilităţi financiare vor fi în vigoare până la finele lui septembrie 2020, a adăugat BoJ.

Banca centrală niponă a anunţat, de asemenea, achiziţia de bonduri corporative de 2.000 miliarde yeni (16,884 miliarde euro/18,777 miliarde dolari).

În acelaşi timp, a inclus între măsuri şi angajamentul asumat împreună cu alte cinci bănci centrale (din Canada, Anglia, Fed, Elveţia şi Banca Centrală Europeană) de a alimenta cu mai multă lichiditate de dolari pieţele valutare.

"Pieţele financiare şi de capital sunt instabile, cu incertitudini în creştere privind economia globală, în special prin impactul pandemiei de COVID-19", se spune în comunicatul dat înainte de a detalia măsurile adoptate.

Măsurile au început să fie anunţate cu o oră înainte de închiderea sesiunii bursei de la Tokio, dar reacţia a fost negativă, deoarece indicele Nikkei, care era pe teren pozitiv, a început să scadă brusc şi a terminat cu o depreciere de 2,46%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.