DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România uimește și Banca Mondială: Instituția anunță o creștere RECORD a economiei, peste potenţial în 2017 şi 2018

banca mondiala

Economia României ar urma să crească peste potenţial în 2017 şi în 2018, a estimat Banca Mondială (BM), conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migraţie şi mobilitate în Europa şi Asia Centrală.

"PIB-ul va creşte probabil cu 5,5% în acest an, datorită măsurilor de stimulare fiscală şi a îmbunătăţirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma să extindă deficitul de cont curent la 3,1% în 2017, de la 2,4% în 2016. Inflaţia ar urma să crească, reflectând cererea internă excesivă şi atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Naţională a României se aşteaptă la o majorare graduală a inflaţiei spre 2% la sfârşitul lui 2017", relevă raportul BM, scrie agerpres.ro.

Citește și: Afacerea care a ÎNCINS spiritele în PSD! Cât a câștigat Marius Pieleanu de pe urma sondajelor Avangarde

Banca Mondială previzionează o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 şi de 3,6% în 2019, iar deficitul de cont curent ar urma să ajungă la 3,5% anul viitor şi la 3,8% în 2019.

Instituţia financiară internaţională avertizează că acumularea presiunilor fiscale şi cererea internă excesivă limitează spaţiul de manevră pentru autorităţi în acest an şi în viitor. Deficitul fiscal şi deficitul cel de cont curent sunt în creştere, iar dinamicile datoriei publice nu s-au stabilizat.

Citește și: Telekom pregătește o MEGA-TRANZACȚIE! Ce VINDE gigantul în telecomunicații

Aceste evoluţii fac ca economia României să fie din ce în ce mai vulnerabilă la şocurile exogene. "Autorităţile ar trebui să ia în considerare măsuri fiscale suplimentare dacă deficitul bugetar riscă să depăşească 3% din PIB în 2017 şi în 2018", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Pe plan extern, probabila reducere a volumului achiziţiilor lunare de active de către Banca Centrală Europeană şi ratele mai ridicate ale dobânzilor pe plan global ar putea duce la o repoziţionare a încrederii investitorilor faţă de pieţele emergente şi la costuri de refinanţare mai ridicate, întărind presiunile fiscale. Aspectul pozitiv vine din creşterea peste estimări a zonei euro, care va acţiona ca un motor de creştere în UE, inclusiv în România, consideră BM.

Citește și: Un cunoscut senator pune la zid băncile: Ce proiect de lege a depus și cum vor fi favorizați românii

De asemenea, instituţia consideră că majorarea potenţialului de creştere a României necesită atenţie la agenda reformelor structurale. Reformarea administraţiei publice şi măsurile de combatere a corupţiei, majorarea veniturilor din taxe prin reforme administrative, îmbunătăţirea eficienţei şi eficacităţii cheltuielilor publice, implementarea noului cadru legal pentru guvernanţa corporatistă a companiilor deţinute de stat rămân priorităţile reformei, se mai arată în raport.

Nu în ultimul rând, este necesară reînnoirea eforturilor pentru îmbunătăţirea participării forţei de muncă şi majorarea numărului de angajaţi deoarece rata şomajului rămâne ridicată în rândul tinerilor şi a celor cu calificare scăzută, şi pentru a asigura tuturor românilor acces la servicii publice de calitate ridicată. Gradual, concentrarea pe politica fiscală trebuie să fie reechilibrată de la majorarea consumului spre sprijinirea unei căi de convergenţă sustenabile, apreciază Banca Mondială.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Vasile Blaga! Cum vor să-l „dărâme” procurorii

Banca Mondială estima în mai că economia României va înregistra un avans de 4,4% în acest an, faţă de o expansiune de 3,7% previzionată în ianuarie. De asemenea, instituţia financiară internaţională a revizuit în creştere cu 0,3% estimările pentru 2018 şi 2019, când PIB-ul României ar urma să crească cu 3,7% şi, respectiv, 3,5%.

Creşterea economică pentru Europa şi Asia Centrală ar urma să ajungă la 2,2% în 2017, cel mai semnificativ avans în regiune din 2011, a previzionat Banca Mondială.

Citește și: Caz uluitor în România: Mare atenție ce scrieți pe Facebook/Cum puteți fi dați în judecată sau amendați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.