Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bancherii, semnal de alarmă: 'IRCC este o aberație matematică care se va reflecta negativ asupra consumatorilor'

dobanda

IRCC este o aberație matematică care se bazează pe prea multe variabile și care va ajunge să aibă efecte negative asupra consumatorilor, spun oficiali bancari prezenți la seminarul EU-COFILE 2019, organizat de Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor și Alpha Bank România, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Aștept ca noua echipă să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise’ .

Potrivit surselor menționate, IRCC a fost stabilit pentru trimestrul al patrulea din anul trecut la 2,36%, iar în prezent a ajuns la 2,66%. Aceasta în condițiile în care în perioada 16 – 26 octombrie, a fost consemnată o variație cuprinsă între valori de 1,58% și 2,96%, în timp ce ROBOR la șase luni a fost anul trecut la 3,30%, iar acum a ajuns la 3,08%.

În perioada de zece zile menționată, ROBOR a avut valori cuprinse între 3,08% și 3,11%, ceea ce înseamnă o variație de 1,2%, considerabil mai scăzută în comparație cu cea a IRCC. Din acest an, ROBOR a fost înlocuit de IRCC la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.

“În aceste condiții, să ne ferească Dumnezeu de o criză. Cu cât se alege un indice populist, mai prost, cu atât avem efecte negative asupra consumatorilor. Peste cinci ani, dacă păstrăm această aberație matematică, ea va ajunge să se reflecte negativ asupra consumatorilor”, au declarat surse din sectorul bancar.

Citește și: Florin Cîțu a făcut declarații- Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor

Acestea susțin că IRCC este un ghiveci al ratelor la dobândă, ceea ce reprezintă unul dintre motivele variației mari. Sursele au adăugat că introducerea IRCC a fost o măsură luată fără analizarea efectelor de către decidenții politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.