Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile din Grecia şi-au redus stocul de credite neperformante cu peste 15 miliarde de euro

euro, grecia

Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia şi-au redus până la sfârşitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similară din 2018, informează publicaţia Kathimerini, potrivit Agerpres.

Astfel, nivelul împrumuturilor cu probleme a scăzut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, în cazul celor mai mari bănci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank şi Alpha. 

Analiştii avertizează că în următoarele trimestre băncile vor raporta pierderi în urma vânzării creditelor neperformante, deşi bancherii au dat asigurări că nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului. 

În scopul îmbunătăţirii rezultatelor financiare, creditorii eleni îşi vor reduce cheltuielile operaţionale, pe fondul creşterii graduale a activităţilor, care ar urma să majoreze veniturile din taxe şi dobânzi. 

Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arată că cele patru bănci şi-au îmbunătăţit câştigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, câştigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro în 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat uşor, la 82,1 milioane de euro, în timp ce Piraeus, care anul trecut înregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anunţat un profit de 87,1 milioane de euro.

Citește și: Un tânăr pompier australian este acuzat că a provocat şapte incendii de vegetaţie

Comisia Europeană estimează că Grecia va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an şi un avans de 2,3% în 2020. Modul în care va evolua economia Greciei în lunile următoare va fi crucial pentru sprijinirea sau împiedicarea planurilor băncilor de a-şi reduce creditele neperformante. 

Stocul de credite neperformante (NPL) în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani, dar rămâne la un nivel ridicat la băncile din Grecia şi Cipru, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), publicat luna aceasta. 

Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea şi capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA. Instituţia informează că stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 de miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019. 

Scăderea nivelului creditelor neperformante vine ca urmare a intervenţiei autorităţilor de reglementare, "a determinării politice" pentru rezolvarea problemei în mod corespunzător şi în urma sprijinului provenit de pe urma creşterii economice şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată în raportul EBA. 

În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%. Alte cinci state membre UE au o rată de peste 5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.