Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile din România prosperă - Profituri recod în primul semestru

profit

Băncile mari au raportat pentru primul semestru (S1) din 2022 preponderent profituri în creştere faţă de S1/2021, în condiţiile majorării creditării şi creşterii veniturilor odată cu ascensiunea dobânzilor, după saltul ROBOR, dar şi ca urmare a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor, notează mediafax.

Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în S1/2022 BCR, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, cu câştiguri cumulate de peste 2,5 mld. lei, adică mai mult de jumătate din câştigul total al sistemului. Iar dacă adăugăm şi Raiffeisen şi UniCredit şi punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci din România se depăşeşte 3,5 mld. lei, adică peste 75% din câştigul total al sistemului românesc.

Lider în topul celor mai profitabile bănci mari a fost în primul semestru din acest an BCR, a doua cea mai mare bancă după active, care a obţinut un profit net de peste 1 mld. lei, în creştere cu 51% faţă de S1/2021.

Pe locul 2 în topul băncilor profitabile a fost Banca Transilvania, care conduce clasamentul instituţiilor de credit după active, banca raportând un câştig net de 907 mil. lei, cu 1% peste câştigul din S1/2021.

Podiumul topului băncilor mari profitabile este completat de BRD-SocGen, care a obţinut în S1/2022 un profit net de aproape 617 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de rezultatul din S1/2021.

Locul 4 în topul băncilor profitabile din S1 îi revine Raiffeisen Bank, a cincea bancă de pe piaţa locală după active, care a înregistrat un profit net de 602 mil. lei, cu 50% peste câştigul din S1/2021.

UniCredit Bank, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, ocupă locul 5 în topul profitabilităţii, în con­diţiile în care a raportat pentru S1/2022 un profit net de circa 400 mil. lei (81 mil. euro), în scădere cu aproape 9% faţă de S1/2021.

Întregul sistem bancar, format din 34 de bănci, a încheiat S1/2022 cu un profit record, de aproape 5 mld. lei, peste câştigul din S1/2021.

Câştigurile mari obţinute de bănci au fost, în general, corelate şi cu ascensiunea creditării şi a economiei. În plus, în acest an dobânzile au intrat pe o pantă ascendentă.

Economia a avt în S1 un avans surprinzător, de 5,8%. Creditul privat, cea mai importantă sursă de finanţare a economiei reale, a continuat să crească în S1/2022, viteza medie de creştere a împrumuturilor fiind de 16%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.