Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băncile europene și-au redus semnificativ expunerea la Marea Britanie de la votul pentru Brexit

lire

Băncile din Europa continentală și-au redus expunerile la Marea Britanie de la votul din 23 iunie 2016, în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, și sunt îngrijorate în privința legalității tranzacțiilor transfrontaliere după Brexit, se arată într-un raport al Autorității Bancare Europene (EBA), transmit Bloomberg și Reuters.

Prin prisma activelor, băncile din 27 de state membre ale UE și-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro în iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro în iunie 2017, arată datele EBA.

Informațiile reflectă în principal scăderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui să îngrijoreze Londra, care concurează pe plan global cu New York-ul pe acest segment.

Băncile sunt îngrijorate de efectele negative în cazul în care Marea Britanie, cea mai importantă piață financiară din blocul comunitar, părăsește UE fără un acord care să reducă temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autorității Bancare Europene.

În unul din cele mai dure avertismente emise până acum de o instituție europeană de reglementare se arată că o sursă majoră de îngrijorare pentru bănci o reprezintă continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-și îndeplini obligațiile, o dată ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE.

Consumatorii și companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulări, amendamente sau renegocieri ale contractelor, și-ar putea pierde protecția și ar putea înregistra pierderi financiare, atrage atenția EBA.

Este important ca instituțiile financiare, consumatorii și autoritățile publice să ia în considerare acțiuni adecvate și planuri de urgență pentru a rezolva aceste temeri, se arată în raportul Autorității Bancare Europene.

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absența unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să își pună în aplicare planurile de relocalizare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieși din blocul comunitar. În plus, premierul britanic Theresa May nu poate să împiedice băncile să pună în aplicare planurile lor de rezervă, a declarat una dintre surse.

"Dacă la începutul anului următor nu vom avea o direcție clară a negocierilor, cred că jucătorii din industria bancară vor trebui să ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Société Générale, Severin Cabannes, adăugând ca banca intenționează să creeze 300 de noi locuri de muncă la Paris.

În condițiile în care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de bănci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group și Royal Bank of Scotland Group vor începe să mute angajați, infrastructură și capital spre noile birouri din blocul comunitar în primul trimestru al anului următor, au declarat sursele citate de Bloomberg. Chiar dacă băncile ar dori să amâne, și la modul ideal să evite, implementarea planurilor de rezervă, vor avea nevoie de cel puțin 12 luni pentru a pune la punct operațiuni de largă largă în interiorul UE cu un număr semnificativ de angajați de top.

"Chiar la începutul anului următor trebuie să avem o viziune foarte clară cu privire la ceea ce se va întâmplă", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge în curând la un acord cu privire la Brexit, băncile vor trebui să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu.

Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotărât să mențină competitivitatea sectorului financiar britanic, adăugând că va negocia o perioadă de tranziție de doi ani. Însă băncile se tem că aceasta este prea puțin. În plus, organismele de reglementare din UE au estimat că primul trimestru din 2018 este momentul de la care băncile vor trebui să declanșeze planurile de rezervă și să înceapă să mute angajați.

Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuții avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Bank of America, Goldman Sachs și Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spații de birouri și alte zece firme caută noii sedii în UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, mai ales în vânzări, trading și operațiuni back-office, de la Londra spre orașe precum Frankfurt, Paris și Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii în funcție de rezultatul final al negocierilor.

Sam Woods, directorul Autorității de reglementare prudențială din cadrul Băncii Angliei, a estimat că Marea Britanie ar putea pierde până la 75.000 de locuri de muncă în sectorul bancar și al asigurărilor dacă iese din UE fără un acord.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piața unică europeană, și se confruntă cu presiuni din partea autorităților de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienții transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulențe pe piețe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.