DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bancile, obligate sa reduca ratele imprumuturilor in valuta

bani teanc

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat un proiect de act normativ prin care bancile vor fi obligate sa accepte conversia creditelor oricand si de cate ori cere debitorul. Creditorii trebuie sa ofere solutii pentru reducerea ratelor cu minimum 10%, relateaza National.

Conform actului normativ al ANPC, creditorul trebuie sa se asigure ca, in cazul in care un contract de credit se refera la un imprumut in valuta, contractul prevede dreptul consumatorului de a putea converti, oricand pe parcursul relatiei contractuale, contractul de credit intr-o moneda alternativa. De asemenea, bancile trebuie sa ofere si alte aranjamente de reducere a riscului valutar, astfel incat consumatorul sa poata alege cea mai buna varianta. In cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul ofera consumatorului cel putin una din urmatoarele posibilitati:

a) reducerea marjei dobanzii;

b) reducerea comisionului de administrare.

Actul normativ initiat de ANPC prevede ca reducerea prevazuta la punctele a) si b) trebuie sa fie semnificativa, respectiv de cel putin 10% din costul aferent ratei lunare. Reducerea costurilor se aplica atunci cand valoarea totala platibila de consumator care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% intre moneda contractului de credit si moneda nationala, in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului. Reducerea se mentine atat timp cat se indeplinesc conditiile referitoare la variatia ratei de schimb valutar.

Conversie fara costuri suplimentare

Creditorii efectueaza, la momentul solicitarii conversiei creditelor sau a reducerii ratelor – fara costuri si comisioane suplimentare –  o simulare privind graficul de plati, atat in moneda contractului, in moneda nationala, cat si in moneda de conversie. Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale convenite cu creditorii, fara costuri respectiv comisioane percepute de creditori sau alte garantii din partea consumatorilor. Consumatorul are dreptul de a converti creditul de mai multe ori, daca sunt indeplinite conditiile. Creditorii se asigura ca, in cazul in care un debitor are un imprumut in valuta, acesta este avertizat, pe suport de hartie sau pe alt suport durabil de comun acord agreat intre parti, cu confirmare de primire, in cazurile in care valoarea totala platibila de consumator care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% intre moneda contractului de credit si moneda nationala, in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.