Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Banii care se-nvârt la PSD şi PNL: Cum sunt avantajate partidele / VIDEO

psd pnl

Banii care se-nvârt la PSD şi PNL. Cele două mari partide sunt avantajate de legea finanţării, dar au şi mari probleme cu datoriile. Totuşi, acestea au găsit modalitatea prin care să scape, din acest an, de bătaia de cap a datoriilor făcute în campaniile electorale: recuperarea sumelor de la stat. Sistemul va fi aplicat în premieră peste câteva luni, la alegerile locale. Sistemul va dezavantaja partidele mici, care reclamă faptul că decontarea cheltuielilor ar putea fi una netransparentă, susţin analiştii politici. Cifrele Ministerului de Finanţe arată că în ultimul ciclu electoral, cele mai mari partide, PSD, PNL şi fostul PDL au adunat datorii de 12 milioane de euro.

Citeşte şi: Guvernul trimite Parlamentului țintele asumate de miniștri

Peste 500 de milioane de euro vor cheltui partidele politice în cele două campanii electorale din acest an. Estimarea aparţine celor de la Institutul pentru Politici Publice. Partidele mari, care înregistrau cele mai mari cheltuieli şi datorii în campanii, noua lege este o gură de oxigen. Ultimele alegeri locale şi parlamentare, cele din 2012, au lăsat partidele mari cu datorii de peste 50 de milioane de lei, arată IPP.

Adrian Moraru, director adjunct IPP: „Dacă ești totuși un partid nou cu ambiții naționale cu siguranță ești cumva dezavantajat. Este în neregulă în momentul de față lucrul asta. Dacă ne uităm pe bilanțul principalelor partide, din 2012 încoace, ele terminau cu datorii către furnizori de peste 10 mil de ron, în fiecare an.”

Citeşte şi: Viteza maximă în localităţi s-ar putea schimba/ Propunere din PSD

Luminiţa Adam, UNPR: „Ar putea avantaja un partid mare, gândindu-ne că un partid mare are mai mulţi membri şi are posibilitatea să obţină mai multe mandate în alegeri. Însă, o mobilizare foarte bună a unui partid mic poate să însemne acelaşi lucru.”

Liderii unor formaţiuni mici au mai sesizat o problemă. Una legată de transparenţa decontării sumelor cheltuite în campanie. Potrivit legii în vigoare, Autoritatea Electorală Permanentă va rambursa, de la stat, banii folosiţi pentru alegeri, în baza procentelor obţinute. Analiştii politici sunt convinşi că partidele vor găsi schema prin care să ocolească limitările decontărilor impuse de lege.

Citeşte şi: Măsuri-supriză după atentatul din Turcia: Trei ruşi au fost reţinuţi

Potrivit noilor reglementări, cheltuiala în campanie este rambursată de la bugetul de stat, în cel mult trei luni de la alegeri, în funcţie de numărul de voturi obţinute. În campanie, partidele pot face rost de bani de la donatori sau candidaţi, iar aceştia din urmă se pot împrumuta de la persoane fizice sau bănci, spun cei de la Digi 24.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.