Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama și Raul Castro se reîntâlnesc la Havana

cnn.com
obama si raul castro

Barack Obama se întâlneşte luni cu Raul Castro pentru a da un nou impuls apropierii începute la sfârşitul anului 2014 între SUA şi Cuba, în a doua zi a acestei vizite istorice la Havana, relatează AFP, citat de Agerpres

Întrevederea lor la Palatul prezidenţial din Piaţa Revoluţiei, a treia întâlnire între cei doi după anunţarea surprinzătoare a dezgheţării relaţiilor bilaterale, ar urma să contureze orientarea acestei noi situaţii. 

Pentru Barack Obama, care va părăsi Casa Albă în 10 luni, obiectivul este de a face ireversibilă detensionarea relaţiilor cu Havana, indiferent cine va fi succesorul său în 2017, democrat sau republican. 

Raul Castro, cu 30 de ani mai vârstnic, va pleda o dată în plus pentru suprimarea embargoului care îi penalizează ţara din 1962. 

Înaintea vizitei, Casa Albă a consimţit la flexibilizarea relaţiilor. Astfel, Trezoreria americană a autorizat lanţul hotelier Starwood să deschidă două hoteluri la Havana, ceea ce constituie o premieră după revoluţia castristă din 1959. 

Havana doreşte să primească turişti americani, să efectueze tranzacţii internaţionale fără restricţii şi să atragă investiţii străine pentru a susţine reformele economice lansate de Raul Castro. 

'Este o vizită istorică şi o ocazie istorică', a exclamat duminică Barack Obama la puţin timp după sosirea sa la Havana, celebrată cu un 'Ce mai faci Cuba ?' lansat pe Twitter. 

Însoţit de soţia sa Michelle şi de cele două fiice ale lor, Malia (17 ani) şi Sasha (14 ani), el a descoperit oraşul vechi sub o ploaie torenţială, devenind primul preşedinte american în exerciţiu care se duce în Cuba după revoluţia castristă. 

Aversele de ploaie care s-au abătut brusc asupra capitalei cubaneze după puţin timp de la aterizarea avionului prezidenţial au împiedicat numeroşi localnici să iasă din case pentru a saluta convoiul lui Barack Obama, în drum spre cartierul vechi al oraşului. 

Câţiva curajoşi au riscat totuşi să vină să-l vadă, în pofida ploii, şi deşi nu aveau nici pancarte nici drapele, îşi pregătiseră telefoanele mobile pentru a imortaliza evenimentul. 

Alţi curioşi care au încercat să se apropie de cartierul vechi al Havanei duminică seara au fost respinşi de forţele de securitate, care interziceau accesul oricăror intruşi, turişti şi jurnalişti neacreditaţi în zona vizitată de cuplul prezidenţial american. 

La sosirea sa pe străzile îmbibate de ploaie ale vechii Havane, preşedintele american a fost întâmpinat totuşi cu urale de o mulţime triată atent şi a avut timp chiar să strângă câteva mâini înainte de a intra în catedrală. 

În jurul acesteia, străzile vechiului oraş erau aproape pustii, cu excepţia câtorva turişti şi a numeroşi poliţişti în civil care căutau să se ferească de ploaie sub porţile şi acoperişurile mai multor clădiri. 

După summit-ul Americilor din Panama în aprilie 2015 şi Adunarea Generală a ONU în septembrie, o a treia întrevedere între Barack Obama şi Raul Castro va fi ocazia de a evoca subiectele delicate. 

După depunerea unei jerbe de flori în faţa monumentului eroului naţional Jose Marti, Barack Obama a promis să evoce în faţa lui Raul Castro drepturile omului, a doua zi după ce autorităţile cubaneze recurseseră la noi arestări care vizaseră mişcarea disidentă Doamnele în Alb. 

Interpelările în cursul defilării duminicale a organizaţiei sunt frecvente şi cea mai mare parte a militanţilor reţinuţi au fost, ca de obicei, eliberaţi ulterior, dar incidentul - relatat de numeroase canale media internaţionale - nu a avut cel mai bun ecou cu doar câteva ore înainte de sosirea preşedintelui american. 

Obama a invitat la discuţie mai mulţi disidenţi marţi, cu ocazia unei reuniuni cu societatea civilă cubaneză, care se va desfăşura la Ambasada americană. 

Din acest punct de vedere, autorităţile cubaneze rămân inflexibile. Ministrul afacerilor externe Bruno Rodriguez a avertizat că Havana nu este dispusă 'să renunţe nici măcar la unul singur dintre principiile sale pentru a avansa spre normalizare'. 

'Nu cred ca vizita lui Obama să aibă un impact imediat asupra politicii cubaneze', a estimat şi Michael Shifter, preşedintele think-tank-ului american Inter-American Dialogue. 'Obiectivul vizitei este mai larg: este vorba de a consolida normalizarea diplomatică oricare ar fi noul locatar al Casei Albe în anul viitor', a spus el. 

Luni, preşedintele american se va întâlni şi cu întreprinzători independenţi cubanezi, înaintea unei mese oficiale prevăzute la Palatul Revoluţiei. 

Potrivit Casei Albe, nu este prevăzută nicio întâlnire cu fostul preşedinte Fidel Castro, în vârstă de 89 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.