Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Barack Obama s-a declarat 'DELOC optimist' la finalul ultimului turneu internaţional

barack obama nato

Participarea la summit-ul anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific de la Lima a fost ultimul eveniment de pe agenda ultimului turneu în străinătate al preşedintelui american Barack Obama, aflat la final de mandat. La conferinţa de presă de la final, Obama a făcut declaraţii pe temele majore de actualitate în politica internă şi externă a Statelor Unite.

El a refuzat să facă orice comentarii despre numirile în viitoarea administraţie de la Washington făcute de viitorul preşedinte Donald Trump sau aşteptate de la acesta. Agenţiile de presă internaţionale consemnează că Obama doreşte "să respecte funcţia şi să îi dea preşedintelui ales ocazia de a-şi forma echipa şi de a-şi implementa politica fără comentarii continue din partea cuiva".

Citește și: Preşedintele Putin afirmă că Donald Trump doreşte ameliorarea relaţiilor ruso-americane

Chiar şi despre şeful Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), amiralul Mike Rogers, Obama a afirmat doar că este "un patriot extraordinar" şi a refuzat orice comentarii personale. Se pare că Trump îl are în vedere pe Rogers ca şef al comunităţii naţionale de informaţii. Joia trecută, acesta s-a întâlnit cu viitorul şef al Casei Albe la New York, fără a-şi anunţa în prealabil superiorii. Secretarul apărării, Ash Carter, şi actualul director al comunităţii de informaţii, James Clapper, îi ceruseră însă preşedintelui Obama încă de luna trecută să-l schimbe din funcţie pe Rogers. Acesta fusese numit în 2014 pentru a limita daunele produse de Eduard Snowden, rezumă Reuters subiectul

Obama a discutat la Lima şi cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Siria a fost unul din subiecte, iar la conferinţa de presă, preşedintele american s-a declarat "deloc optimist" cu privire la viitorul apropiat al acestei ţări. "Odată ce Rusia şi Iranul au decis să-l sprijine pe Assad (n. red. - preşedintele sirian Bashar al-Assad) în campania sa aeriană brutală, este greu de văzut cum ar putea opoziţia, fie ea şi antrenată şi moderată, să-şi păstreze prea mult poziţia", îl citează AFP pe Obama.

Citește și: Cât a dat un MILIONAR pe chiloții amantei lui Adolf Hitler, Eva Braun, la o licitație / FOTO

Preşedintele s-a referit şi la Tratatul Trans-Pacific, pe care Trump ameninţase în campanie că nu îl va aproba. Celelalte 11 state semnatare sunt însă gata să meargă înainte cu acordul, a arătat Obama, potrivit Agerpres.

Cu numai două luni înainte de a-i preda ştafeta lui Donald Trump, Barack Obama şi-a descris poziţia ca pe a unui "cetăţean profund preocupat de ţara noastră" şi a promis că dacă anumite chestiuni, dincolo de divergenţele politice, par să afecteze "valorile şi idealurile noastre fundamentale", va examina situaţia şi va decide dacă este cazul să intervină.

Citește și: Robert de Niro îi cere lui Barack Obama să-l bată pe Donald Trump și anunță că se mută în Italia / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.