Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce trebuie să știi despre explozia barajului Kahovka. Ce funcții îndeplinea centrala, cum influențează cursul războiului, ce urmări va avea

bbc.co.uk
baraj-explozie

Barajul hidrocentralei Kahovka (regiunea Herson) a fost distrus marți și apa din rezervor a început să se verse rapid în Nipru. Ucraina a atribuit dezastrul armatei ruse, în timp ce rușii declină orice responsabilitate și susțin că incidentul este opera ucrainenilor. Ce funcții îndeplinea barajul, care sunt consecințele distrugerii lui și cum va afecta operațiunile de luptă din sudul Ucrainei?

Iată răspunsurile.

Kievul și Moscova se acuzau încă din toamna anului trecut că intenționează să arunce în aer barajul din sudul Ucrainei.

Însă distrugerea structurii nu a fost deloc o misiune ușoară. Experți militari ucraineni au fost rezervați cu privirea la distrugerea acestei structuri uriașe din beton armat.

Barajul a fost construit având în vedere posibile acțiuni militare și era foarte greu să-l distrugi din exterior. Armele folosite în prezent de armata ucraineană pentru distrugerea podurilor și a trecerilor folosite de ruși nu sunt suficiente pentru deteriorarea barajului, singurele capabile să distrugă barajul fiind unele arme nucleare tactice.

Mai ușor putea fi subminat barajul din interior. Experți în explozibili au spus că detonarea a 5-6 tone de TNT (adică un camion) poate crea doar o gaură cu o rază de cinci metri în baraj. Este nevoie de cel puțin zece astfel de camioane pentru a deteriora grav barajul.

„Va fi extrem de dificil să subminezi o astfel de structură”, spunea și Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării. Astfel, depinde cine deținea controlul militar al barajului: rușii sau ucrainenii.

A existat un caz similar în istoria Ucrainei.

În 1941, pentru a opri înaintarea trupelor germane, armata sovietică a aruncat în aer o parte dintr-un baraj pe Nipru, mai exact 175 de metri din cei peste 600 ai barajului. „Când s-a produs explozia, viteza curentului a accelerat mult mai repede. Apa putea să se ridice până la 5 metri. Apa a crescut brusc și a curs foarte repede timp de aproximativ 2-3 zile. Apoi totul a revenit la normal”, a spus istoricul Volodimir Linkov la "Radio Liberty".

content-image

De ce ar arunca rușii în aer barajul?

Experți intervievați de presa ucraineană invocă două posibile motive ale rușilor pentru dinamitarea barajului.

Primul și cel mai important motiv este că în acest fel ruşii vor să împiedice armata ucraineană să traverseze Niprul și să ajungă pe malul stâng.

După eliberarea malului drept al Niprului (Herson), armata ucraineană va încerca o contraofensivă mai la nord în direcția Zaporojie. Distrugerea barajului va îngreuna accesul armatei ucrainene la trupele ruse retrase pe malul stâng al Niprului. Lărgirea râului va fi egală cu creșterea distanței până la inamic.

Al doilea motiv este continuarea tacticii Rusiei de distrugere a infrastructurii critice a Ucrainei, hidrocentrala fiind foarte importantă în complexul energetic ucrainean. Plus că este imposibil să refaci un baraj deteriorat în condiții de război. Ar dura cel puțin un an pe timp de pace.

O altă miză militară a barajului o reprezintă legătura pe care o făcea între cele două maluri ale Niprului, un pod cu o lungime de aproape 4 kilometri, extrem de util pentru transportul de echipamentele militare.

content-image

Ce se va întâmpla

Compromiterea barajului înseamnă că apa din rezervor se va vărsa rapid în Nipru. Experții numesc acest fenomen un accident hidrodinamic. „Va avea loc o inundație artificială, necontrolată. Aceasta va fi o amenințare uriașă pentru locuitorii din zonă”, explică Mykhailo Yatsyuk, director la Academia Națională de Științe din Ucraina.

Malul stâng al regiunii Herson va fi lovit mai greu, deoarece este mai jos decât teritoriul malului drept. O coloană de apă de 12 metri se va ridica după ce barajul a fost aruncat în aer, conform experților. Calculele indică faptul că apogeul debitului de apă va fi atins la zece ore după explozie.

Nivelul apei va ajunge la un metru și jumătate și va începe să scadă abia după 5-7 zile.

Peste 80 de localități în aval de Nipru vor fi inundate.

„Această catastrofă umanitară va afecta, dacă nu un milion, atunci sute de mii de oameni”, explică Mykhailo Yatsyuk.

content-image

Dezastru pentru sud

La dezastrul umanitar se va adăuga și problema sistemului de irigații din sudul Ucrainei. Dacă rezervorul de apă va fi golit, Ucraina își va putea reface rezervele abia în 5-6 luni de zile (cu condiția refacerii barajului).

Canalul care alimentează cu apă Berdiansk și majoritatea zonelor populate din regiunea Zaporojie riscă să rămână fără apă.

„Va afecta atât Crimeea, cât și întregul sud. Acest lucru va avea consecințe negative uriașe pentru agricultura din întreaga regiune", adaugă Yatsyuk

Pierderea sau doar scăderea nivelului apei din lacul de acumulare va afecta serios alimentarea cu apă a Crimeei ocupate de ruși. Dacă nu există apă în rezervor, sau dacă nivelul apei este insuficient (mai mic de 16,4 metri), atunci apa pur și simplu nu va curge în Canalul Crimeei de Nord și Crimeea poate rămâne fără apă.

Care este rolul barajului

content-image

Barajul Kahovka face parte dintr-o hidrocentrală construită în anii 1950-1960 în regiunea Herson. Hidrocentrala este ultima treaptă, cea mai de jos, a cascadei centralelor de pe Nipru. Puterea stației nu este mare - 334,8 MW - față de a altor hidrocentrale ucrainenene.

Barajul Kahovka îndeplinește mai multe funcții simultan:

1. Una dintre sarcinile ei principale este de a furniza apă în sudul arid al Ucrainei, pentru că permite stocarea a până la 18 kilometri cubi de apă în rezervorul de acumulare. Două canale uriașe de irigare depind de apa din rezervor, precum și sistemele de irigare din regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk.

2. În al doilea rând, barajul este o instalație energetică prin care se produce energie electrică care echilibrează sistemul de alimentare și acoperă necesarul de electricitate la orele de consum maxim.

„În timpul orelor de sarcină de vârf, CHE Kahovka este un fel de stabilizator al sistemului energetic. Adică ne protejează de distrugeri și întreruperi de curent”, explică primarul din orașul Nova Kakhovka, Volodymyr Kovalenko.

3. De asemenea, instalațiile de răcire de la centrala nucleară Zaporojie sunt alimentate cu apă din acest rezervor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.