Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baraj pe Nil: Încep `negocierile ultimei șanse`, anunță Egiptul care alături de Sudan presează Etiopia să semneze un acord înainte de umplerea barajului

Anadolu Agency
baraj nil

Etiopia, Egiptul şi Sudanul şi-au reluat duminică la Kinshasa negocierile în jurul mega-barajului etiopian de pe Nilul Albastru, o hidrocentrală prezentată ca vitală de Addis Abeba şi percepută ca o ameninţare de Cairo şi Khartoum, notează AFP preluat de agerpres.

"Aceste negocieri reprezintă ultima şansă de care trebuie să o profite cele trei ţări pentru a ajunge la un acord", a afirmat ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, în declaraţii pentru media egiptene.

Acordul trebuie să permită "umplerea şi exploatarea barajului Renaşterii în următoarele luni şi înainte de următorul sezon ploios", a adăugat el.

"Reuniunea de la Kinshasa îşi propune ca obiectiv să declanşeze o nouă dinamică", a declarat gazda întâlnirii, preşedintele Republicii Democrate Congo, Félix Tshisekedi, care deţine din februarie şi preşedinţia anuală a Uniunii Africane (UA).

Ambasadorul Statelor Unite, Mike Hammer, a fost, de asemenea, prezent la deschiderea lucrărilor reuniunii care urmează să se încheie luni.

Barajul Marii Renaşteri Etiopiene (GERD) este o sursă de tensiuni între cele trei ţări chiar de la începerea lucrărilor în aprilie 2011.

Barajul este construit în nord-vestul Etiopiei, lângă frontiera cu Sudanul, pe Nilul Albastru, un braţ al fluviului care se uneşte cu Nilul Alb mai la nord, la Karthoum, înainte de a-şi continua cursul spre Egipt.

GERD ar putea să devină cea mai mare instalaţie hidroelectrică din Africa, cu o capacitate anunţată de circa 6.500 de megawaţi.

Addis Abeba a anunţat în octombrie că prima fază a operaţiunilor de umplere a fost încheiată în august 2020.

Etiopia afirmă că energia hidroelectrică produsă de baraj va fi vitală pentru a răspunde nevoilor energetice ale celor 110 milioane de locuitori ai săi.

Egiptul, care este în proporţie de 97% dependent de Nil pentru irigaţii şi alimentarea cu apă, consideră că barajul etiopian îi va reduce accesul la această resursă vitală.

Sudanul se teme că propriile hidrocentrale ar putea fi deteriorate dacă Etiopia trece la umplerea completă a GERD înainte de a se ajunge la un acord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.