Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baronul local si apetitul pentru bani

https://portalsm.ro/2015/11/adrian-cozma-votat-co-presedinte-pnl-satu-mare-din-partea-pdl/
adrian cozma

Asa cum am prezentat in cadrul articolului NASTEREA UNUI BARON LOCAL LA SATU MARE, azi vom continua seria de articole care demasca caracatita formata in cadrul organizatiei judetene PNL Satu Mare, cu scopul de a acapara puterea si a se conecta la fondurile publice indiferent de provenienta, locale, judetene, nationale.

Dupa ce prin intrigile si sprijinul mai marilor vremi pune mana pe organizatia judeteana Satu Mare, actualul deputat Adrian Cozma incepe o adevarata campanie pentru a se conecta la banul public si pentru a obtine un control total asupra organizatiei judetene.

Nu bine ajuns presedinte, incepe o serie de demiteri in cadrul organizatiilor locale acolo unde nu i-au fost loiali, cele mai rasunatoare fiind in organizatia locala Racsa, un vechi fief PSD, unde demite cu ajutorul propriului Birou Judetean fara a tine cont de vreo prevedere legala, organizatia locala a PNL Racsa, numind interimar pe nimeni altul decat pe fiul primarului PSD proaspat reales, care spun gurile rele l-a sprijinit indirect in campania pentru presedintia Consiliului Judetean. Bineinteles acest sprijin al PSD-ului local nu a fost dezinteresat urmand a se deconta ulterior nota de plata prin sprijinul acordat tacit versatului primar PSD, care la ora actuala este suspendat din functie printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila fiind sanctionat de ANI pentru una din multiplele abateri cu iz penal savarsite in decursul celor peste 20 de ani de domnie in comuna Racsa, judetul Satu Mare. Asa aliat, asa tovaras.

In comuna Culciu din judetul Satu Mare, unde organizatia locala a obtinut cel mai bun scor electoral din ’90 incoace, demite presedintele organizatiei locale, acuzandu-l de lipsa de loialitate si cum ii sta bine unui baron local, numeste in fruntea organizatiei pe nimeni altul decat pe propriul frate, ca deh dinastia trebuie construita.

Dupa ce se asigura ca organizatiile locale ii sunt loiale sau nu mai au capacitate ca sa-l contracareze, contrar dorintelor organizatiei judetene, isi aranjeaza listele de parlamentari la Camera Deputatilor si Senat. La Camera Deputatilor ii iese de minune complotul, lista fiind formata din persoane fara carisma, micul baronas, baron in  devenire, adjudecandu-si locul unu. La Senat nu reuseste sa-si impuna o lista facila, locul unu fiind adjudecat de actualul primar de Ardud, care avea si are o imagine peste ce putea si poate genera micul baronas. Acest lucru genereaza o ruptura intre cei doi in timpul campaniei electorale, campania electorala al PNL Satu Mare fiind rupta in doua, una pentru baronasul Cozma, cealalta dusa pe partea primarului de Ardud, Duma Ovidiu, care cu putinele resurse lasate la dispozitia sa si o campanie de denigrare chiar si din interiorul PNL, reuseste sa-l surclaseze pe deputatul Cozma.

Interesant in aceasta lupta avida pe care o duce deputatul Cozma impotriva tuturor care i se impotrivesc, este dublicitatea afisata fata de adversari, pe care in prima faza ii ademeneste cu oferte de prietenie si sprijin, dupa care miseleste ii injunghie in spate.

Dar asta este politica, iar ca totul sa fie in ton cu aspiratiile sale si dorinta de parvenire, este interesant de observat modul in care in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare angajeaza o societate comerciala din Cluj (APELLA SRL) pentru a-i oferi consultanta in timpul campaniei electorale. Nimic iesit din comun pana aici, dar daca amintim ca 60% din fondul de campanie a fost platit pentru aceasta firma de consultanta mediocra care in perioda 2015 – 2019 a generat in total o cifra de afaceri de 261’705 lei (vezi www.mfinante.ro) si in anul 2020 genereaza o cifra de afaceri de 864’500 lei din care 501’000 lei incasati pentru consultanta acordata baronasului Cozma (401’000 lei la alegerile generale si 100’000 lei la alegerile locale).

Oricum rezultatele obtinute sunt in total dezacord cu aceste sume colosale platite si nu ar fi lipsit de interes ca organele statului (Autoritatea Electorala Permanenta, ANAF) sa analizeze aceste cheltuieli si daca aceste costuri sunt justificate raportat la rezultate. Totusi aceste sume au fost platite de statul roman din contributiile noastre.

Un alt mare beneficiar al acestor fonduri electorale a fost colegul in ale afacerii, consilierul judetean Beniamin Kira, care prin firmele sale incaseaza in cele doua campanii electorale (locale si generale) suma de 167’789 lei. Tot asa nu ar fi lipsit de interes o analiza aprofundata asupra serviciilor prestate pentru aceste sume si credem noi ca prin aceasta analiza ar rezulta o reteta minunata de facut bani in campaniile electorale.

In atare conditii chiar putem intelege demisia unor mebrii marcanti care nu au dorit sa-si strice imaginea cu tot felul de inginerii financiare marunte pentru un dublu castig: obtinerea unor demnitati publice, respectiv sifonarea banilor publici, activitate preferata a oricarui baron local.

Ca marturie a celor exprimate stau rapoartele financiare ale A.E.P. cu privire la cheltuielile financiare, situatiile financiare publicate pe pagina web a Ministerului Finantelor, respectiv demisiile persoanelor implicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.