Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu, dezlănțuit la adresa lui Iohannis

basescu

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, l-a acuzat, duminica, pe actualul sef al statului, Klaus Iohannis, ca evita o solutie legala de protejare a pădurilor, anume articolul 191 din Tratatul UE. Basescu a spus ca in acelasi fel procedeaza si premierul Victor Ponta.

"Observ ca Iohannis evita invocarea art. 191 din Tratat, amandoi ocolesc solutia legala, ceea ce ma face sa cred ca nu sunt atat de nevinovati", a declarat Traian Basescu al B1 TV.

"Iohannis nu vrea sa puna punctul pe i, pe articolul 191 din tratat care i-ar da Romaniei toata libertatea sa isi apere padurile", a mai spus acesta.

Citește și: Iohannis contraatacă pe problema defrişărilor abuzive: 'O idioţenie totală'

"Doua tabere, amandoua ticaloase, niciuna nu vrea sa puna punctul pe i", a mai spus fostul sef al statului. "Amandoi sunt diletanti in problema padurilor", a apreciat acesta.

Ce prevede articolul din Tratatul Uniunii Europene la care face referire Traian Basescu, extras din documentul oficial:

TITLUL XX MEDIUL

Articolul 191 (ex-articolul 174 TCE)

(1) Politica Uniunii în domeniul mediului contribuie la următoarele obiective: — conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului; — ocrotirea sănătății persoanelor; — utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale; — promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială și în special lupta împotriva schimbărilor climatice.

(2) Politica Uniunii în domeniul mediului urmărește un nivel ridicat de protecție, ținând seama de diversitatea situațiilor din diferitele regiuni ale Uniunii. Aceasta se bazează pe principiile precauției și acțiunii preventive, pe principiul remedierii, cu prioritate la sursă, a daunelor provocate mediului și pe principiul „poluatorul plătește”. În acest context, măsurile de armonizare care răspund cerințelor în domeniul protecției mediului presupun, în cazurile adecvate, o clauză de salvgardare care autorizează statele membre să ia, din motive de protecție a mediului fără caracter economic, măsuri provizorii supuse unei proceduri de control din partea Uniunii. C 83/132 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 30.3.2010 RO 132 Tratate consolidate

(3) În elaborarea politicii sale în domeniul mediului, Uniunea ține seama de: — datele științifice și tehnice disponibile; — condițiile de mediu din diferitele regiuni ale Uniunii; — avantajele și costurile care pot rezulta din acțiune sau din inacțiune; — dezvoltarea economică și socială a Uniunii în ansamblul său și de dezvoltarea echilibrată a regiunilor sale.

(4) În cadrul competențelor lor, Uniunea și statele membre cooperează cu țările terțe și cu organizațiile internaționale competente. Condițiile cooperării Uniunii pot face obiectul unor acorduri între aceasta și terțele părți în cauză. Paragraful precedent nu aduce atingere competenței statelor membre de a negocia în cadrul organismelor internaționale și de a încheia acorduri internaționale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.