Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Băsescu despre 'decalogul' lui Iohannis pentru NATO: 'Este absolut ridicol, o compilație ieftină'

basescu iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a reacționat vehement la perspectiva lui Klaus Iohannis de a prelua conducerea NATO. Într-o intervenție telefonică la postul de televiziune B1 TV, Băsescu a lansat un avertisment și a exprimat o serie de ironii la adresa șefului statului. El a afirmat că niciodată o astfel de poziție nu a fost scoasă la concurs sau prin ofertă publică și că planul în 10 puncte lansat de Iohannis privind modul în care el ar conduce alianța politico-militară este „ridicol“, fiind, în viziunea fostul președinte „o compilație ieftină“.

„Pentru mine este neclar, dacă  Iohannis a avut sau nu o înțelegere privind NATO. Niciodată un secretar general al NATO nu a fost și nici nu va fi numit pe criteriul 'am deschis concurs pentru ocuparea postului'. Desemnarea secretarului general  NATO este extrem de complexă, implică un acord al celor trei membri ai consiliului de securitate - SUA, Marea Britanie și Franța, state care sunt și puteri nucleare.

Practic aceste 3 state, cu un plus de autoritate pentru SUA, au o tentație da  DESEMNA secretarul general al NATO. Nu cred ca se face prin ofertă publică desemnarea Secretarului General al NATO. Iar dacă  SUA ar fi renunțat la Mark Rutte, cu certitudine primii care ar fi anunțat asta ar fi fost americanii“, a afirmat Traian Băsescu.

Cu toate acestea, fostul șef de stat spune că luarea în calcul a lui Iohannis pentru șefia NATO este de bun augur și astfel decidenții ar putea renunța la Mark Rutte, „acest anti-român convins“.

Băsescu: 'Din acest punct de vedere, intrarea lui Iohannis în joc este binevenită'

 

„Mark Rutte este un om care disprețuiește poporul român și România ca stat. Din acest punct de vedere, intrarea lui Iohannis în joc este binevenită. Dă o șansă celor care au capacitatea de a decide Secretatul General al NATO să renunțe la acest anti-român convins“, a afirmat Traian Băsescu.

Cât despre planul lui Klaus Iohannis și viziunea sa în 10 puncte privind viitorul NATO, Traian Băsescu a spus că este „o chestiune absolut ridicolă“.

„Iohannis a îmbrăcat acest anunț al  candidaturii și în anunțarea unui program în 10 puncte. Chestiune absolut ridicolă! M-am uitat pe acest program în 10 puncte, e o compilație din deciziile summit-urilor NATO din ultima decadă. Cred că a greșit  recurgând la această compilație ieftină. Nu e un produs al geniului iohanneschian, este pur și simplu o compilație“, a adăugat fostul președinte al României.

Cu șomajul bătând la ușă, Iohannis și-a anunțat „candidatura“ la NATO

 

Într-o declarație de presă susținută marți la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al NATO. El a argumentat că această decizie este motivată de performanțele României, de experiența acumulată în cele două mandate de președinte al României, de înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și în special regiunea noastră, și de angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței.

Anunțul șefului statului vine în contextul în care România a notificat aliații din NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței, în timp ce premierul olandez demisionar, Mark Rutte, beneficiază de o susținere puternică pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianței Nord-Atlantice.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.