Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bashar al-Assad profețește un moment de cotitură în lumea arabă după cutremurul devastator din Turcia

facebook.com
Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a salutat miercuri orice 'poziţie pozitivă' venind din partea statelor arabe, dintre care unele s-au apropiat de Damasc după cutremurul devastator care a lovit Turcia şi Siria, transmite AFP, relatează Agerpres.

'Poporul sirian primeşte favorabil (...) orice poziţie pozitivă faţă de el, în special din partea fraţilor arabi', a declarat Assad, primindu-l pe şeful diplomaţiei iordaniene, Ayman Safadi, în prezenţa căruia a subliniat 'importanţa cooperării' cu Iordania.

Safadi este al doilea ministru de externe arab care se deplasează la Damasc după seismul din 6 februarie, fiind precedat de omologul său din Emiratele Arabe Unite (EAU).

În urma cutremurului, care a făcut aproape 40.000 de morţi, dintre care cel puţin 3.600 în Siria, mai multe ţări arabe au luat contact cu Damascul şi au trimis ajutoare, permiţându-i lui Assad să-şi reducă izolarea diplomatică.

Poziția Emiratelor Arabe Unite

EAU au creat un pod aerian cu Siria, iar Arabia Saudită a trimis în această săptămână un avion cu ajutoare umanitare.

Şeful diplomaţiei siriene, Faysal Moqdad, a subliniat că Siria şi Iordania 'cooperează de mult timp', şi s-a declarat 'recunoscător pentru ajutorul generos' trimis de regatul haşemit.

După seism, cel puţin trei avioane cu ajutor iordanian au aterizat la Damasc şi Alep, în nordul Siriei, pe lângă zeci de camioane trimise pe cale terestră.

'Iordania nu poate decât să fie alături de Siria după seism', a afirmat la rândul său Safadi.

Iordania a menţinut relaţii timide cu Siria în pofida războiului din această ţară, spre deosebire de multe alte state arabe.

Vizitele oficiale au fost totuşi suspendate mai mulţi ani până la cea a unei delegaţii ministeriale siriene la Amman în iunie 2021.

În octombrie 2021, regele Abdallah al II-lea a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele Assad pentru prima dată din 2011. Suveranul iordanian l-a sunat de asemenea pe Assad după seism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.