Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia din PSD pentru postul de comisar: bani, putere și stabilitate

romania ue comisia europeana

După mai bine de doi ani și jumătate de la preluarea guvernării, a devenit destul de evident faptul că aproape orice funcție pe care membrii PSD o obțin nu oferă nicidecum garanția stabilității. Atât funcțiile de conducere din cadrul partidului, cât și funcțiile exercitate în cadrul aparatului guvernamental (prim-ministru, viceprim-ministru, ministru) sunt de scurtă durată. În momentul de față, singura alternativă viabilă pentru membrii PSD este să aspire la un post în structurile UE, respectiv NATO, urmând exemplul lui Mircea Geoană. Alegerile prezidențiale, deși oferă stabilitate și o anumită independență față de partid, sunt totuși o carte riscantă, principalul motiv fiind acela că PSD are o singură alternativă în cazul în care intră în turul II: alianța cu ALDE și cu PRO România, insuficientă însă pentru a câștiga în fața alianței PNL-USR-PLUS-PMP.

În acest moment, oportunitatea servită PSD-ului este reprezentată de negocierea pentru un post important de comisar, funcție care oferă avantaje importante, cele mai importante fiind reprezentate de nivelul de vizibilitate și de stabilitate de care se va bucura viitorul comisar propus de prim-ministul Viorica Dăncilă. Pe durata unui întreg mandat, acesta va dispune de bani, putere, influență și proiecte pe care le-ar putea promova drept realizări. În plus, experiența foștilor comisari confirmă faptul că mandatul de comisar poate fi ulterior valorificat printr-un mandat de europarlamentar. Propunerea pentru un post de comisar prezintă o miză importantă în PSD, într-un moment în care partidul nu se mai află „pe val”. După condamnarea lui Dragnea și pierderea alegerilor europarlamentare, schimbarea discursului premierului nu este un aspect întâmplător. PSD (re)devine un partid pro-european, înțelegând din nou avantajele pe care instituțiile UE le oferă, avantaje de care însăși Dăncilă a beneficiat. Departe de criticile din mass media națională și (mai ales) imune la frământările interne, funcțiile în instituțiile UE (re)devin obiective importante pentru membrii PSD.

Cine va fi însă propunerea pe care Viorica Dăncilă o va trimite președintelui Comisiei Europene, după o eventuală înțelegere cu președintele Iohannis? Orlando Teodorovici, politicianul care a devenit al doilea om din pattid, mai mereu prezent alături de premier în ultima perioadă? Prezidențiabilul Mihai Fifor, care astăzi îl critică pe Dragnea, deși nu demult a acceptat să fie umilit de liderul partidului? După dezertarea Corinei Crețu, fidelitatea și încrederea oferită premierului reprezintă principalele criterii pe care probabil Dăncilă le va avea în vedere în perioada următoare.

Autor: Vladimir Adrian Costea, invitat

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.