Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pe Ministerul Afacerilor Interne. Va alege Cioloș să joace politic sau rămâne tehnocrat?

sah2

Petre Tobă a fost eliminat din fruntea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Imediat au fost avansate mai multe nume și au ieșit la iveală intențiile unora. Cu bătaie la alegerile din decembrie...

Vezi și: SURSE - PNL renunță la pista principală și se uită spre planul B

În acest moment MAI e condus de un secretar de stat. Destul de grav dacă ne gândim la complexitatea acestui minister care cuprinde structuri de forță vitale pentru statului român și care are nevoie urgentă de o comandă unică cu puteri depline și nu de un secretar de stat cu marjă de manevră foarte limitată.

STIRIPESURSE.RO a aflat de 3 variante de nume aflate în acest moment pe masa premierului Dacian Cioloș (evident el nu va lua nici o decizie înainte de a se coordona cu președintele Klaus Iohannis).

1.Dragoș Tudorache, actual șef al Cancelariei premierului (cu rang de ministru). În cazul său se vorbește că ar putea fi numit direct titular sau doar interimar pentru 45 de zile maxim. Acesta provine din fostul PDL (ajuns apoi PNL) și adus la Palatul Victoria ca urmare a aranjamentelor co-președintelui Alina Gorghiu. Aceasta pe lângă Tudorace, mai are ”implantați” pe lângă premier și vicepremieri oameni de legătură care transmit comenzile de la partid la Palatul Victoria.

Citește și: Ponta, replică pentru Dragnea: Asta-i de rău

În cazul în care premierul s-ar decide să îl numească pe Tudorache, chiar și interimar, atunci este clar că toată mișcarea este politică. Surse din Palatul Victoria susțin pentru STIRIPESURSE.RO că Tudorache este cel care execută toate comenzile de la partid (schimbările de oameni, modificările le legea electorală, legislație favorabilă...).

2.Constantin Dudu Ionescu, în acest moment consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale (Departamentul Securităţii Naţionale - Directorul Oficiului Informaţii Integrate). S-a mai vorbit de numele lui și la formarea Guvernului Cioloș, dar atunci premierul a preferat să aducă în fruntea Internelor un om care știa sistemul. El a mai fost în fruntea internelor în Guvernul Radu Vasile, dar și în fruntea MApN - știe deci sistemul și poate fi un compromis rezonabil.

Vezi și: Mălin Bot face dezvăluiri grave din interiorul EvZ: acuzații pentru Cristoiu și redactorul-șef

În cazul său cel mai probabil președintele Klaus Iohannis s-ar opune pentru că ar transfera imagine de la Cotroceni spre Victoria și ar deconta apoi ori ce eventual eșec al MAI condus de fostul său consilier.

3.Mihnea Motoc, actual ministru al Apărării Naționale. Ar fi ciudat să muți un om pentru câteva luni de la MApN la MAI, de aceea este foarte probabil ca dacă premierul și președintelui nu ajung la un consens pe un nume să îl numească interimar la Mihnea Motoc.

Vezi și: Băsescu face declarații ȘOC: Grupări mafiote vizau asasinarea mea. Se pregătea răpirea fiicei mele

Sunt posibile și alte nume la Ministerul Afacerilor Interne și decizia aparține premierului care are o responsabilitate mare. A tot anunțat că NU se înscrie în partid, că NU va candida și că ministrii care vor sa facă asta o pot face doar după ce înainte își vor fi dat demisia din Guvern.

Ce nu a spus foarte clar e dacă își dorește să continue ca premier. Ori numirea unui om cu trecut politic sau susținut politic ne va spune foarte limpede ce are de gând. Așteptăm mișcarea premierului și apoi se pot spune multe.

Vezi și: Cioloş uimeşte din nou: Cum a fost surprins în avionul spre Munchen/ FOTO

PS: Zborul cu avionul la clasa economică la Munchen și grija să fie fotografiat pentru a se cunoaște acest lucru denotă un comportament al uni om foarte atent la imaginea lui. Nu e rău că se întâmplă asta, dar dacă o faci brusc înaintea alegerilor face ca niște beculețe să se aprindă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.