Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru apă dusă de Iran: vrea să o transfere din Marea Omanului într-o regiune în care se confruntă cu secetă

timesofiran.com
apă, conducte

Parlamentul iranian (Majlis) a aprobat un proiect de lege prin care mandatează guvernul să implementeze un plan pentru transferul apei din Marea Omanului în provincia sud-est Sistan-Baluchestan, care se confruntă de mult timp cu deficitul de apă, informează TeheranTimes.com.

Un buget de 400 de milioane de dolari a fost alocat de guvern în martie 2016 proiectului care urmărea și transferul de apă în provinciile estice Khorasan de Sud și Khorasan Razavi. Proiectul își propune să stimuleze producția, să extindă industriile și agricultura și să furnizeze apă potabilă locuitorilor din zonele aride.

Schemele de aprovizionare cu apă sunt acum considerate drept principala cauză a epuizării mediului care bântuie multe părți ale țării, ceea ce duce la secarea lacurilor și râurilor, iar gestionarea deficitară a resurselor de apă care duce la extragerea excesivă a apei este, de asemenea, o amenințare majoră pentru viitorul tarii.

Iranul a început un proiect de desalinizare și transfer de apă în ultimii ani, având ca scop atenuarea și satisfacerea nevoii urgente de apă a zonelor aride centrale.

Un alt proiect de transfer de apă din Golful Persic în provincia sudică Fars se află în faza de instalare a conductelor.

Proiectul cu scopul de a furniza apă pentru băut, agricultură și industrie din provincia Fars a început în februarie 2019.

Cu toate acestea, redistribuirea resurselor de apă este inevitabil implicată în schimbări ale mediului ecologic și punerea în pericol a naturii.

Experții consideră că aceste proiecte care implică o povară economică și de mediu nu reprezintă o soluție la secetă și au cerut ca proiectele de transfer de apă să fie respinse din cauza daunelor ireparabile aduse mediului și anume defrișarea, distrugerea habitatelor sălbatice, degradarea biodiversității, utilizarea necorespunzătoare a terenurilor și contaminarea apei de mare.

Modificările sunt împărțite în două efecte negative și pozitive, inclusiv alimentarea cu apă în zonele cu deficit de apă, facilitarea ciclului apei, îmbunătățirea condițiilor meteorologice din bazinele receptoare, atenuarea penuriei ecologice de apă, repararea sistemului ecologic deteriorat și conservarea faunei sălbatice și a faunei sălbatice pe cale de dispariție.

Impacturile negative includ salinizarea și acidificarea bazinelor donatoare, deteriorarea mediului ecologic al bazinelor donatoare și ambele părți ale sistemului de canale de transport, creșterea consumului de apă în bazinele receptoare și răspândirea bolilor etc.

Instalațiile de desalinizare din sudul Iranului furnizează în prezent 600.000 de metri cubi de apă potabilă pentru provinciile de coastă ale regiunii, iar cifra va crește la un milion de metri cubi în viitorul apropiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.