Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bătălia pentru Mosul: Forţele irakiene vor întâmpina rezistenţă puternică din partea jihadiştilor

twitter.com
Irak Mosul Siria

Forţele irakiene vor întâmpina o rezistenţă mult mai îndârjită ca până acum din partea jihadiştilor organizaţiei Statul Islamic în faza următoare a bătăliei pentru eliberarea oraşului Mosul, a declarat un oficial al forţelor de securitate ale kurzilor irakieni, citat de Reuters. 

Masrour Barzani, şeful Consiliului de Securitate al Guvernului Regional al Kurdistanului irakian, a mai precizat că se aşteaptă ca jihadiştii să arunce în aer cartiere întregi. Chiar dacă militanţii grupării SI sunt alungaţi din oraş, nu va fi de ajuns pentru a elimina gruparea cu totul şi că ideologia sa radicală va supravieţui. 

"Lupta împotriva organizaţiei Statul islamic va fi foarte lungă", spus Barzani într-un interviu pentru Reuters. "Nu va fi doar o bătălie militară, ci şi un economic şi ideologică". 

Liderul kurd a mai zis că forţele irakiene au făcut progrese în estul Mosulului după ce forţele kurde, peshmerga, au trecut de prima linie a apărării jihadiştilor. 

"Pe măsură ce ne apropiem şi ei devin mai disperaţi, ne aşteptăm să fie şi mai îndârjiţi", a precizat Barzani. 

Până acum, jihadiştii au folosit drone cu explozibil, obuze cu substanţe chimice şi lunetişti foarte bine antrenaţi. Peshmerga au distrus peste 50 de bombe plasate în maşini. 

Barzani a mai avetizat că vestul Mosulului va pune probleme mult mai mari, va fi nevoie de o campanie mai complexă, pentru că străzile înguste nu permit trecerea unor vehicule militare. Mai mult, tacticile militare ale jihadiştilor au devenit mult mai agresive. 

"Plasează o bombă improvizată într-o casă, o ascund, şi dacă ea explodează, atunci întregul cartier explodează", a mai explicat şeful consiliului de securitate kurd. 

Bătălia pentru Mosul nu este dificilă numai din punct de vedere al adversarului, ci şi pentru că guvernul este presat să evite orice conflict sectar. Din această cauză, trupele peshmerga şi luptătorii paramilitari şiiţi nu vor pătrunde în oraşul locuit de sunniţi pentru a crea animozităţi. 

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem ca să prevenim apariţia organizaţiilor teroriste şi radicale, este să ne asigurăm că mergem către o reconciliere politică, către un consens politic în care nimeni nu se va simţi lăsat pe dinafară", mai precizat Barzani, referindu-se la faptul că, în 2014, triburile sunnite din zona Mosulului au ajutat gruparea Statul Islamic să preia oraşul pentru că se simţeau marginalizate de guvernarea premierului irakian Nouri al-Maliki. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.