Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bate vânt de remaniere: Dragnea și Oprișan i-au încolțit pe miniștri cu descentralizarea

Inquam Photos/ Octav Ganea
psd consiliul national CN al PSD Dragnea Tariceanu Dancila

Miniștrii care refuză să aplice planul PSD de descentralizare riscă să fie schimbați din funcție la primăvară, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

În PSD s-a reactivat scandalul dintre miniștrii care țin cu dinții de putere și liderii din teritoriu care vor banii și decizia la județ.

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a rugat-o „cu toată tăria” pe Viorica Dăncilă, duminică, la ședința Consiliului Național, să vorbească cu miniștrii pentru ca aceștia să avanseze cu „descentralizarea puterii”.

Marian Oprișan conduce Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), structura care reunește sub același acoperiș principalii beneficiari ai descentralizării.

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus și el că funcționarii din ministere blochează proiecte și le-a dat miniștrilor un sfat „prietenesc” să nu se mai opună descentralizării pentru că nu e glumă și premierul îi așteaptă „la cotitură”.

Eu, sfatul meu prietenesc, să o luați foarte în serios, adică deja după Sfântul Ion, într-o săptămână, doamna premier vă așteaptă cu proiectul de descentralizare. Eu vă dau din casă, doamna nu vrea să vă avertizeze pentru că e o decizie pe care a luat-o de mult și de-abia vă așteaptă la cotitură și eu zic să nu o luați în glumă. Și doi, o reorganizare a ministerelor”, a spus Liviu Dragnea la Consiliul Național.

Surse din PSD au explicat ȘTIRIPESURSE.RO că după ce se stabilesc candidații social-democrați la alegerile europarlamentare ar putea avea loc o mini-remaniere pentru a regla echilibrul de forțe din interiorul partidului și că, în acest context, un criteriu de evaluare a miniștrilor va fi acela al descentralizării.

De altfel, sursele citate au spus că ministrul Turismului, Bogdan Trif, care a circulat pe toate listele de remaniere, a „supraviețuit” schimbărilor guvernamentale pentru că a fost de acord să renunțe la o parte din atribuțiile ministerului pe partea de atestare a ghizilor de turism, clasificarea unităţilor de cazare, omologarea pârtiilor şi a traseelor turistice, autorizarea plajelor.

Noii miniștrii de la Tineret și Cultură, Bogdan Matei și Daniel Breaz, sunt așteptați să-i urmeze exemplul lui Trif. Șefii județeni vor, de exemplu, centrele de agrement, casele de cultură ale studenților, cluburile sportive și fondurile destinate funcționării acestora.

În luna martie, liderul PSD Liviu Dragnea ridica pentru prima oară problema remanierii unor miniștri care pun frână descentralizării.

„Ori susţin programul de guvernare pe care l-au asumat şi dau drumul la dezvoltarea sectorială, ori dacă nu îşi asumă nu mai pot sta în Guvern. Ăsta nu e Guvern alandala, ci unul care pune în practică un program de guvernare complicat. Nu mai e de joacă cu descentralizarea", spunea Dragnea la vremea respectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.