Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Baza navală franceză de la Abou Dhabi o să găzduiască postul de comandament european pentru supraveghere maritimă din Golf

Facebook Fortele Navale Romane
Fortele navale romane

Postul de comandament european pentru supraveghere maritimă în Golf, unde au escaladat tensiunile cu Iranul, va fi instalat în cadrul bazei navale franceze de la Abou Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (EAU), a anunţat duminică ministrul apărării al Franţei, Florence Parly, informează AFP, rel, potrivit Agerpres.

Citește și: Două persoane sunt date dispărute, după ce Coasta de Azur a fost afectată de inundații

Pe fondul crispărilor în jurul dosarului asupra programului nuclear iranian, aceste tensiuni în Golf au crescut în ultimele luni prin atacuri asupra navelor petroliere şi asupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, de care a fost acuzat Iranul, care dezminte acuzaţiile.

"Am oficializat în această dimineaţă (duminica) primirea pe teritoriul emirat a postului de comandament european pentru supraveghere maritimă, în curs de constituire", a declarat Florence Parly în cadrul unei ceremonii prilejuite de jubileul de zece ani de la înfiinţarea bazei navale franceze la Abou Dhabi.

Parly a precizat că acest post de supraveghere va conţine "circa 10-15 efective" menite să "contribuie, alături de noi, la a face navigaţia maritimă din Golf cât mai sigură".

Data de la care acest post va deveni operaţional nu este deocamdată cunoscută: unele ţări trebuie să aştepte încă acordul parlamentelor lor, a explicat ministrul francez.

Franţa şi mai multe ţări europene au refuzat să participe la misiunea SUA pentru a proteja navele în Golf, în special în strâmtoarea strategică Urmuz, esenţială pentru aprovizionarea mondială cu petrol.

Iniţiativa europeană "nu este deloc separată, după cum am putut auzi, de SUA, noi ne vom coordona cu americanii", a subliniat cu toate acestea ministrul francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.