Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE a modificat unele aspecte referitoare la creditele neperformante

BCE

Băncile din zona euro vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru pune deoparte banii necesari cu care să acopere creditele neperformante (NPL), după ce Banca Centrală Europeană s-a plecat în faţa presiunilor venite de la Bruxelles în vederea relaxării normelor în domeniul NPL, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Ca urmare a modificărilor, băncile vor avea la dispoziţie trei ani pentru a pune deoparte lichidităţi care să acopere un credit neperformant dacă acesta este negarantat, nouă ani dacă creditul este garantat cu o proprietate imobiliară şi şapte ani pentru alte tipuri de garanţii, în linie cu reglementările aprobate de Parlamentul European în luna aprilie.

Această modificare pune capăt unei dispute care durează de doi ani între Frankfurt şi Bruxelles cu privire la creditele bancare neperformante din zona euro, credite care la un anumit moment depăşeau pragul de o mie de miliarde euro.

Precedentele prevederi, mai stricte, ale BCE au generat critici din partea băncilor şi parlamentarilor, în special a celor din Italia.

Cu toate acestea, organismele de supervizare ale BCE îşi rezervă dreptul de a stabili ţinte diferite "dacă circumstanţele specifice o vor impune".

În ultimii ani, băncile din zona euro au reuşit să reducă la jumătate povara creditelor neperformante care le afectează bilanţurile. La finele lunii martie aceste credite neperformante se situau la 642,5 miliarde euro, comparativ cu peste o mie de miliarde euro în 2015. Chiar şi aşa, nivelul creditelor neperformante raportat la numărul total de credite este în continuare foarte mare, de 41,4% în Grecia, 21,3% în Cipru, 11,5% în Portugalia şi 8,4% în Italia.

"În pofida progreselor recente, BCE consideră că este de deosebit de important ca nivelul creditelor neperformante să fie redus în continuare, rezolvându-le în mod rapid atâta timp cât condiţiile economice sunt favorabile" a subliniat BCE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.