Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE, raport EXPLOZIV în plin scandal economic: Băncile din România, mai puțin eficiente decât cele din Bulgaria

BCE

Băncile din Bulgaria au o eficiență în exploatare cu 22% mai bună decât cele din România și o eficiența operațională cu 32% mai bună, în timp ce băncile românești sunt cu 17% mai eficiente în exploatare decât cele din Ungaria și cu 16% mai eficiente operațional, arată datele BCE, citate de BNR, scrie Mediafax.

În România, eficienţa activității de exploatare, pentru cele 35 de bănci, evaluată pe baza raportului între cost şi venit operaţional era de 53,1%, la finele lunii septembrie 2018, ceea ce „indică continuarea poziţionării sectorului bancar naţional în intervalul cu risc mediu conform limitelor stabilite de ABE (n.red. - Autoritatea Bancară Europeană, 50-60%) şi sub mediana UE”, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), prezentate în „Raportul asupra stabilității financiare”, ediția decembrie 2018.

În plus, raportul între cost şi venit operaţional al băncilor din România era de 54,9%, în decembrie 2017, conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE), de la finele lunii decembrie 2017, citate în raportul BNR.

CCR, răspuns-fulger pentru PNL și USR - Când intră în dezbatere OUG privind înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

O eficiență mai ridicată decât băncile din România o aveau, în Uniunea Europeană (UE), cele din Malta, cu un raport cost/venit operațional de 40,6%, cele din Bulgaria, de 45%, și cele din Estonia, de 46,3%. Acestea erau urmate, la finele anului trecut, de băncile din: Cehia - 47%, Lituania - 49%, Spania - 52,6%, Portugalia - 52,9% și Suedia - 54,2%.

În schimb, cele mai multe costuri raportate la venituri le aveau băncile din Germania, de 74%, urmate de cele din Franța - 71,6%, Austria - 65,5%, Italia - 65,1%, Ungaria - 64,4% și Marea Britanie - 64,3%.

De menționat că, spre deosebire de România, sistemul bancar din Bulgaria este condus de un Consiliu Monetar, din cauza diverselor probleme.

„Asimetria eficienţei operaţionale la nivelul băncilor (n.red. - din România) este semnificativă, dar s-a atenuat treptat începând din anul 2015. La finele lunii septembrie 2018, în cadrul sectorului, continuau să existe, însă, bănci medii și mici cu o profitabilitate operațională deficitară (cu indicatorul cost/venit peste 60 la sută), precum și nouă bănci mici, cu o cotă de piață cumulată de 2,7 la sută, cu un nivel supraunitar al acestuia. Cheltuielile operaționale şi-au continuat trendul uşor ascendent în anul 2018, reluarea marginală a creşterii numărului de angajați suprapunându-se majorării salariului mediu net agregat, urmare ajustării pachetelor salariale. Indicatorul cheltuieli operaţionale raportate la active medii a plasat sectorul bancar românesc semnificativ peste mediana ţărilor din UE de-a lungul ultimilor zece ani (2,5 la sută, faţă de 1,5 la sută mediana UE, decembrie 2017), accentuând ideea efectelor negative induse de intermedierea scăzută”, se subliniază în raportul citat.

Banca Națională intervine în scandalul 'Taxei pe lăcomie': lovitură grea pentru Darius Vâlcov

Un indicator al cheltuieli operaţionale raportate la activele medii mai ridicat de atât înregistra, în UE, la finele anului trecut, doar Ungaria, de 2,9, arată datele BCE, în timp ce România era la 2,5.

În schimb, acest indicator era cele mai redus, de 0,94, pentru băncile din Malta, urmat de unul de 1,033 pentru cele din Suedia, de 1,088 pentru cele din Marea Britanie, de 1,15 pentru Lituania, de 1,28 pentru Cehia și de 1,28 pentru Estonia.

De asemenea, pentru sistemul bancar din Bulgaria, acest indicator era de 1,89, pentru Polonia de 2,128, pentru Croația de 2,162, pentru Slovenia de 1,92, pentru Slovacia de 1,76.

În plus, acesta este de 1,42 pentru băncile din Germania, de 1,49 pentru Franța, de 1,5 pentru Spania, de 1,57 pentru Austria și de 1,86 pentru Italia.

„Privite în structură, cheltuielile operaționale ale băncilor din România sunt influențate în principal de cheltuielile de personal (care reprezintă aproximativ 48 la sută din total) și de cheltuielile administrative (44 la sută), ponderea cheltuielilor asociate amortizării fiind redusă. Aportul cheltuielilor de personal înregistrează o evoluție relativ constantă în ultimul deceniu şi se situează sub valoarea mediană în UE (52 la sută, decembrie 2017). Eficienţa activității de exploatare, favorizată de creşterea sustenabilă a activelor financiare şi controlul cheltuielilor operaţionale, continuă să prezinte un larg spaţiu de îmbunătăţire”, au remarcat reprezentanții BNR, în raportul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.