Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCE sprijină eforturile Bundesbank în conflictul juridic (Christine Lagarde )

Christine Lagarde

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunţat într-o scrisoare publicată luni că BCE va sprijini Bundesbank în efortul de convinge autorităţile germane că achiziţiile sale de active sunt necesare şi sunt proporţionale, transmite Reuters potrivit Agerpres.

"BCE sprijină Banca Centrală a Germaniei în eforturile sale de a-şi asigura continuarea participării la implementarea programului de achiziţii de active, cunoscut sub denumirea de Public Sector Purchase Program (PSPP), şi în cooperarea cu Guvernul de la Berlin şi cu Parlamentul Germaniei, după caz", a precizat şeful BCE, într-o scrisoare adresată unui membru al Parlamentului European.

În cazul în care BCE nu poate dovedi că achiziţiile sale de active nu încalcă tratatele europene, Banca Centrală a Germaniei trebuie să înceteze să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat de BCE, au decis în 5 mai judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei, o decizie cu implicaţii incerte asupra viitorului program al BCE.

Decizia judecătorilor de la Karlsruhe se referă la obligaţiunile suverane în valoare de mii de miliarde de euro pe care BCE le-a achiziţionat începând din 2015. Încă din 2017, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au ridicat unele obiecţii faţă de participarea Bundesbank la o parte a programului de achiziţii de active, care, în opinia judecătorilor, ar putea însemna angajarea băncii centrale în finanţarea directă a guvernelor, lucru pe care BCE nu are voie să îl facă.

Judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au stabilit un termen de trei luni în care BCE să dovedească proporţionalitatea.

BCE a onorat principiul proporţionalităţii în programul de stimulare a economiei, a afirmat luni ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei inferioare a Parlamentul Germaniei.

Scholz a scris: "Ministerul federal de Finanţe este convins că BCE a arătat o proporţionalitate plauzibilă în privinţa PSPP".

Cu o participaţie cu puţin peste 26%, Bundesbank este cel mai mare acţionar al BCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.