Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023

BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023, la 8%, de la 8,7%, datorită anticipaţiilor de ieftinire a materiilor prime agricole şi a energiei, informează Agerpres.

"Ne revizuim în jos prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2023 la 8,0% în termeni anuali, de la 8,7%, datorită anticipaţiilor de ieftinire a materiilor prime agricole şi a energiei. Presiunile inflaţioniste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect statistic de bază favorabil din componenta preţurilor la energie. Ne aşteptăm ca BNR să menţină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în 2023. Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflaţiei rămân în sus, deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coşului de consum, la anumite categorii fiind de aşteptat să persiste o perioadă mai lungă", se spune într-un raport al băncii.

Conform documentului, sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 21,3 miliarde lei (stoc mediu zilnic) în luna ianuarie 2023, dublu faţă de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 10,9 miliarde lei. Băncile au apelat la facilitatea de depozit a BNR, în valoare de 21,3 miliarde lei (stoc mediu zilnic).

În raport se menţionează că BNR nu a cumpărat titluri de stat în lei nici în ianuarie 2023. Acest surplus de lichiditate este consecinţa plăţilor foarte mari efectuate de Ministerul Finanţelor în decembrie când deficitul bugetar a crescut cu 22,3 miliarde lei într-o singură lună, spune BCR.

"Licitaţia de ieri a Ministerului Finanţelor pentru obligaţiuni cu maturitatea 30 octombrie 2028 a avut o cerere de 1,015 miliarde lei, iar faţă de ţinta de 500 de milioane lei au fost atrase 505,3 milioane lei, la un randament mediu/ maxim de 7,53%/ 7,55%. Gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare pentru 2023 a ajuns la 33%", se mai spune în raport.

Raport special cu privire la evoluţiei inflaţiei a fost realizat de Departamentul de Cercetare, coordonat de Ciprian Dascălu - economist-şef al BCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.