Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BCR şi Şcoala de Bani, alături de FabLab şi Asociaţia Edupedu lansează un program de educaţie financiară

BCR

BCR şi Şcoala de Bani, alături de FabLab şi Asociaţia Edupedu, au lansat LifeLab, un program prin care profesorii de diverse specializări sunt sprijiniţi să devină "profesori de viaţă" şi îşi susţin elevii să-şi îndeplinească dorinţele prin educaţie financiară, conform unui comunicat al băncii.

Proiectul-pilot se va desfăşura în două şcoli din România pe parcursul anului şcolar 2022-2023, la toate nivelurile de învăţământ, potrivit Agerpres.

Conform unui studiu derulat de Şcoala de Bani, cu peste 1.500 de respondenţi, 99% dintre profesori consideră că e nevoie de predarea educaţiei financiare în şcoli de către profesorul de la clasă. Atât profesorii, cât şi elevii au nevoie de conţinut de educaţie financiară cât mai practic, cu exemple şi exerciţii ce pot fi aplicate imediat. Programul LifeLab, care urmăreşte să răspundă acestor nevoi identificate în şcoli, a fost lansat pe 20 septembrie în Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung Muscel, şi pe 21 septembrie în Şcoala Gimnazială nr. 1 din Poiana Mărului, judeţul Braşov. La evenimentele de lansare din şcolile-pilot au participat profesori şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care au avut ocazia de a afla despre program, etapele sale şi materialele educaţionale folosite.

"Educaţia financiară nu este numai despre bani, ci despre viaţă, despre decizii şi despre felul în care ne gestionăm resursele pentru a ne putea îndeplini dorinţele. Prin cursurile şi resursele educaţionale oferite de Şcoala de Bani, BCR a ajutat până acum peste 500 000 de români să aibă acces la educaţie financiară. Prin LifeLab, ne dorim să extindem această misiune şi să sprijinim profesorii în rolul lor de modele de viaţă, oferindu-le cadrul şi resursele cu care să-i ghideze pe elevii lor pentru a-şi atinge obiectivele şi potenţialul prin acest tip de educaţie. Ne propunem ca LifeLab să genereze o schimbare sistemică, în care educaţia financiară şi abilităţile de viaţă să fie aproape de elevi şi profesori, şi să contribuim astfel la formarea unei noi generaţii de tineri care se bucură de prosperitate şi de dorinţe împlinite", a declarat Nicoleta Deliu-Paşol, Director de Comunicare BCR.

Proiectul educaţional LifeLab, parte din platforma Şcoala de Bani a BCR, îşi propune să aducă în sistemul şcolar un format de educaţie practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noţiunile de educaţie financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a. Astfel, prin învăţare experienţială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa şcolară, elevii înţeleg de ce şi cum să gestioneze banii în mod responsabil şi să ia decizii de viaţă, pentru a-şi îndeplini dorinţele, şi deprind abilităţi de analiză, colaborare şi planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicaţi în program învaţă să devină "profesori de viaţă", să acţioneze ca mentori pentru elevii lor şi să folosească noi metode didactice pentru a integra educaţia pentru viaţă în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.

În luna octombrie, profesorii din cele două şcoli din programul-pilot vor beneficia de traininguri de educaţie financiară şi metode de predare interdisciplinare susţinute de experţi educaţionali şi traineri din cadrul Şcolii de Bani.

După parcurgerea programului de training, profesorii vor lucra mai departe cu experţi educaţionali pentru a dezvolta metode şi materiale de educaţie financiară pentru fiecare ciclu de învăţare, pe care le vor aplica la clasă, cu elevii, în perioada noiembrie - iunie 2023. Pe tot parcursul anului şcolar, profesorii participanţi vor beneficia şi de mentorat cu experţii educaţionali din programul LifeLab.

De asemenea, în şcolile-pilot, elevii şi profesorii vor exersa noţiunile învăţate pe parcursul anului printr-un proiect comun, ce va urmări stabilirea unei dorinţe a clasei şi îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutaţi de profesorii lor, îşi vor dezvolta abilităţile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăţa să ia decizii împreună şi să gestioneze un buget. La finalul anului şcolar, participanţii vor putea obţine un laborator de educaţie non-formală, pentru a demonstra puterea dorinţelor bine planificate şi a ajuta generaţiile viitoare.

Pe lângă intervenţia în şcolile-pilot, programul Lifelab urmăreşte să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea şi testarea unui model de bune practici educaţionale, care aduc în prim plan metodele de îmbunătăţire a calităţii vieţii prin gestionarea corectă a banilor.

Şcoala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educaţie financiară din România. Peste 1.500 de angajaţi ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educaţie financiară, urmând cursuri specializate, şi au reuşit să ofere astfel de cursuri gratuite către jumătate de milion de români - copii, tineri şi adulţi. Cei interesaţi se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar şi în hub-urile BCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.