Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul a convocat un înalt diplomat SUA la discuții urgente: China amenință Washington-ul cu represalii, după textul de sprijin pentru Hong Kong

china sua

Beijingul a convocat un înalt diplomat american la sediul Ministerului său de Externe miercuri, ameninţând Washingtonul cu 'represalii' după ce Senatul a adoptat un text în sprijinul Hong Kong, teritoriu semiautonom confruntat cu manifestaţii de amploare pentru democraţie din luna iunie, potrivit AFP, relateaza Agerpres.

Ministrul adjunct de externe Ma Zhaoxu l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar al Ambasadei Statelor Unite, William Klein, pentru a prezenta 'un protest solemn' şi a se 'pronunţa' împotriva acestui text, indică un scurt comunicat al MAE chinez.

Senatul american a adoptat marţi, în unanimitate, un text în sprijinul 'drepturilor omului şi al democraţiei' în Hong Kong, provocând indignarea Beijingului. Senatorii au aprobat de asemenea o măsură ce interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor.

Beijingul a ameninţat cu represalii SUA în cazul în care textul va fi adoptat într-o variantă definitivă.

Obiectivul SUA este de a 'sprijini extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong (...) cu scopul de a-şi îndeplini planul sinistru de a împiedica dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong Kong-ului', a declarat într-un comunicat Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

'Orice tentativă de subminare a prosperităţii şi stabilităţii Hong Kong şi de împiedicare a dezvoltării Chinei este sortită eşecului', a afirmat la rândul său viceministrul de externe chinez Ma Zhaoxu, citat de diplomaţia de la Beijing.

China şi-a exprimat deja 'extrema indignare' după adoptarea la mijlocul lunii octombrie a unui text similar de către Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american).

Cele două proiecte de lege sunt uşor diferite, astfel încât cele două camere urmează să armonizeze textele înaintea unui vot final şi posibila promulgare de către preşedintele Donald Trump.

'Astăzi, Senatul american a trimis un mesaj clar hongkonghezilor care luptă pentru libertăţile de care sunt ataşaţi de mult timp: vă auzim, suntem de partea voastră şi nu vom sta impasibili în timp ce Beijingul vă subminează autonomia', a declarat senatorul republican Marco Rubio.

Hong Kong este legat de Washington printr-un statut economic special care permite scutirea teritoriului de restricţiile aplicate Chinei continentale.

Textul ar condiţiona menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii considerate adecvate în materie de respectare a drepturilor omului de către autorităţile din Hong Kong. S-ar analiza în special 'autonomia în luarea deciziilor guvernului (teritoriului) cu privire la drepturile omului, respectarea legilor şi cererile de extrădare, sufragiul universal, independenţa justiţiei, funcţiile poliţiei şi ale forţelor de securitate, controlul asupra exporturilor şi respectarea sancţiunilor' .

De asemenea, textul prevede sancţiuni pentru orice 'persoană străină' care se face responsabilă de 'extrădare extrajudiciară' sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong.

Textul solicită totodată executivului american 'să dezvolte o strategie pentru a-i proteja pe americani şi alţi cetăţeni din Hong Kong în faţa unor transferuri sau răpiri în China'.

Mişcarea de contestare a început la Hong Kong în iunie ca urmare a unui proiect de lege ce viza să autorizeze extrădările spre China continentală.

Între timp legea a fost suspendată, dar manifestanţii şi-au extins revendicările: ei cer sufragiu universal complet pentru alegerile din Hong Kong şi o anchetă independentă asupra violenţelor poliţiei.

După cinci luni de proteste din ce în ce mai violente împotriva executivului pro-Beijing, guvernul chinez nu a reuşit încă să obţină revenirea la calm în teritoriul autonom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.