Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul a dat acces total ONU să intre regiunea chineză Xinjiang, unde populaţia uigură este deznaţionalizată şi reeducată religios

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Noul ambasador al Chinei la sediul ONU din Geneva, Chen Xu, a indicat joi că i-a adresat invitaţia Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, de a veni în vizită în regiunea chineză Xinjiang, vastă regiune unde populaţia majoritar uigură se confruntă cu o politică represivă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

În martie, dna Bachelet dădea asigurări că aşteaptă ''undă verde'' din partea Beijingului pentru ''un acces total'' în această regiune din nord-vestul Chinei, teatrul unor tensiuni între majoritatea musulmană şi minoritatea han (de origine chineză).

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

În numele luptei împotriva terorismului, a islamismului şi a separatismului, Beijingul a întărit în mod considerabil în regiune măsurile de supraveghere şi a deschis ''centre de formare profesională'' pentru persoanele suspectate de radicalizare islamistă. Asociaţii de apărare a drepturilor omului estimează că un milion de persoane sunt sau au fost deţinute în centre pe care ele le califică drept tabere de reeducare politică.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Într-o conferinţă de presă la Geneva, ambasadorul chinez a reamintit că guvernul său dezminte existenţa taberelor, reiterând faptul că este vorba de ''formare profesională'' destinată îndeosebi tinerilor expuşi ideologiilor ''extremiste''. El şi-a exprimat speranţa că dna Bachelet ''va merge în regiune''. ''Invitaţia (...) este valabilă şi sperăm că vom găsi un moment care să convină ambelor părţi'', a explicat el.

Citește și: Demisie de răsunet! Cutremur pe scena politică

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a dnei Bachelet a indicat că Înaltul Comisar ''continuă să discute cu guvernul despre posibilitatea (...) de a avea un acces total''.

Xinjiang a fost teatrul unor tensiuni interetnice violente şi atentate ucigaşe înainte de a fi plasat în ultimii ani sub o înaltă supraveghere a poliţiei. Ca şi în cazul Tibetului, autorităţile de la Beijing se tem că extremismul religios din aceste regiuni de la graniţele Chinei ar putea determina o destrămare a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.