Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul acuză Statele Unite de 'provocare', după ce două nave de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud

evz.ro
marea chinei de sud

China acuză Statele Unite de ”provocare”, după ce două nave de război americane au trecut prin apropierea unor insule revendicate de Beijing, la Marea Chinei de Sud, pe fondul unor tensiuni între cele două ţări, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, o regiune vastă, râvnită de asemenea de Taiwan, Filipine, Brunei, Malaysia şi Vietnam.

Citește și: Cutremur în piață! Cinci giganți se retrag din România

Marina americană efectuează cu regularitate operaţiuni în zonă, cu scopul de a afirma ”libertatea navigaţiei” în regiune.

Statele Unite au anunţat că una dintre navele lor, USS Gabrielle Giffords, a trecut miercuri în apropiere de reciful Mischief, în arhipekagul Spratleys.

Distrugătorul Wayne E. Meyer a navigat, de asemenea, joi, în apropierea Insulelor Paracel, a declarat pentru AFP comandantul Reann Mommsen, un purtător de cuvânt al Flotei a VII-a americane, cu baza în Japonia.

China a trimis nave militare să identifice şi supravegheze navele americane şi le-a cerut să plece, a anunţat într-un comunicat Comandamentul de Sud al Armatei Populare de Eliberare (APL).

”Îndemnăm Statele Unite să înceteze acest tip de comportament provocator şi riscant, pentru a evita incidente neprevăzute”, a avertizat el, catalogând drept un ”pretext” argumentul liberei navigaţii invocat de Washington.

Beijingul delimitează în mod tradiţional pe hărţile sale printr-o ”linie cu nouă caracteristici” porţiunea Mării Chinei de Sud asupra căreia afirmă că deţine suveranitatea teritorială.

Citește și: Rareș Bogdan o închide pe Viorica Dăncilă: Stă între patru pereți, pentru că pe stradă este huiduită și apostrofată .

Comandantul Mommsen a dat asigurări că Statele Unite vor continua ”să zboare, să navigheze şi să acţioneze peste tot unde este este autorizat acest lucru de către dreptul internaţional, indiferent de revendicările maritime abuzive şi contextul general”.

China şi Statele Unite se înfruntă într-un război comercial de un an şi jumătate, dar şi în plan diplomatic, în ultimele luni, pe tema situaţiei de la Hong Kong, un teritoriu semiautonomchinez, zguduit de manifestaţii în favoarea democraţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.