Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul denunţă o 'logică de bandiţi', ca reacţie la criticile occidentale la legea securităţii privind Hong Kong

Xinhua
China parlament

Beijingul a denunţat miercuri "o logică de bandiţi", ca reacţie la criticile occidentale după promulgarea în ajun a unei legi controversate cu privire la securitatea naţională în Hong Kong, condamnată de 27 de ţări la ONU, în timp ce SUA au ameninţat China cu sancţiuni, potrivit AFP.

Promulgată marţi de preşedintele chinez Xi Jinping după ce a fost adoptată de Comitetul permanent al Parlamentului, o structură subordonată Partidului Comunist Chinez (PCC), noua lege permite reprimarea a patru tipuri de delicte împotriva securităţii statului: activităţile subversive, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

Criticii acestei legi susţin că ea reprezintă o tentativă de a înăbuşi opoziţia din Hong Kong. Legea stipulează că justiţia chineză este competentă pentru atingerile "grave" la adresa securităţii şi prevede pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru delicte împotriva securităţii naţionale.

Douăzeci şi şapte ţări din Consiliul ONU pentru drepturile omului, între care Franţa, Regatul Unit, Germania şi Japonia, au condamnat această nouă lege, în timp ce SUA au ameninţat China cu represalii, promiţând să "nu rămână cu braţele încrucişate".

"Noi nu v-am provocat. Cu ce drept sunteţi agresivi cu noi?", s-a întrebat retoric miercuri în faţa presei directorul adjunct al Biroului pentru problemele Hong Kong şi Macao al regimului comunist, Zhang Xiaoming, apreciind că legea impusă marţi "nu priveşte" ţările străine.

"Cât despre ţările care au declarat că vor impune sancţiuni severe împotriva unor responsabili chinezi, consider că este o logică a bandiţilor", a declarat el.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

Senatul SUA a aprobat săptămâna trecută în unanimitate un text prevăzând sancţiuni automate împotriva unor responsabili chinezi care încalcă obligaţiile internaţionale ale Chinei în favoarea autonomiei Hong Kong.

Acest proiect de lege mai trebuie încă să treacă de Camera Reprezentanţilor, iar apoi legea să fie promulgată de preşedintele Donald Trump. Numele responsabililor chinezi vizaţi nu sunt precizate.

Legea securităţii naţionale cu privire la Hong Kong a intrat în vigoare marţi, la puţin peste un an după debutul manifestaţiilor uriaşe în teritoriul autonom împotriva influenţei guvernului central.

Aceasta coincide cu împlinirea a 23 de ani, miercuri, de la retrocedarea Hong Kong-ului Chinei de către Marea Britanie, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.