Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beijingul, deranjat de remarcile lui Joe Biden la adresa lui Xi Jinping: 'Sunt total iresponsabile şi încalcă regulile de bază ale etichetei diplomatice'

CNN
joe biden xi jinping

China a calificat joi drept 'total iresponsabile' comentariile preşedintelui american Joe Biden făcute public în cursul unui interviu în cadrul căruia a afirmat că omologul său chinez Xi Jinping se confruntă cu 'probleme enorme', mai ales în plan economic, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

'Aceste remarci sunt total iresponsabile şi încalcă regulile de bază ale etichetei diplomatice', a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

'China îşi exprimă nemulţumirea profundă şi ferma sa opoziţie', a afirmat ea în conferinţa de presă regulată.

'Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să facă schimb de locuri cu Xi Jinping... Eu nu găsesc niciunul', a spus preşedintele Biden într-un interviu acordat miercuri canalului public american PBS.

'Acest om are probleme enorme', în special 'o economie care nu funcţionează foarte bine', a apreciat el, adăugând că liderul chinez are totuşi 'mult potenţial'.

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, contrar a ceea ce 'toţi au presupus' la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul nu s-a angajat 'pe deplin' faţă de Moscova.

O rezervă, potrivit lui, legată de dorinţa lui Xi Jinping de a nu avea aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă unor sancţiuni economice dure din partea Occidentului.

'L-am sunat în această vară pentru a-i spune: 'Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: priviţi la ceea ce a ajuns Rusia'' a relatat miercuri Biden.

Şeful administraţiei de la Casa Albă s-a întâlnit cu Xi Jinping personal pentru prima oară în mandatul său de preşedinte în noiembrie trecut, în cadrul summitului G20 la Bali, în Indonezia, dar cei doi preşedinţi au discutat telefonic sau prin videoconferinţă de cinci ori.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a anulat săptămâna trecută o vizită prevăzută la Beijing, după intrarea în spaţiul aerian al Statelor Unite a unui balon chinez, care a fost doborât de armata americană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.