Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarus a lansat prima sa centrală nucleară, înaintea alegerilor prezidențiale

www.observator.tv
centrală nucleară, radiații

La 34 de ani după catastrofa de la Cernobâl şi chiar înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, Belarus a încărcat cu combustibil prima sa centrală nucleară, proiectată şi finanţată de Rusia, în pofida opoziţiei din partea Lituaniei vecine, potrivit France Presse.

'Primul ansamblu de elemente de combustibil cu combustibil nuclear proaspăt a fost încărcat în miezul reactorului' (zona activă), a indicat agenţia nucleară rusă Rosatom într-un comunicat, precizând că punerea sa în funcţiune ar trebui să aibă loc în lunile următoare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu reacționează după declarațiile lui Orban despre bani: Dacă v-ați opri din furat atunci ați fi avut de unde să majorați și pensiile și să dublați alocațiile .

Construită de Rosatom, centrala din Ostroveţ (nord-vest), la 40 km de capitala lituaniană Vilnius, constă din două reactoare de 1.200 megawaţi fiecare şi ar trebui să acopere o treime din necesităţile energetice ale ţării.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a salutat săptămâna aceasta proiectul ca un important pas înainte pentru independenţa energetică a ţării şi o dovadă a progresului său, în timp ce se confruntă cu un candidat al opoziţiei surprinzător şi popular în persoana Svetlanei Tihanovskaia la alegerile prezidenţiale de duminică.

Belarusul rămâne totuşi marcat de riscurile energiei nucleare, după ce un sfert din teritoriul său a fost afectat de radiaţii în urma exploziei produse în 1986 la centrala sovietică de la Cernobâl, în Ucraina actuală.

Citește și: Marcel Vela avertizează: Suntem cu ochii pe voi!

Prima centrală nucleară din Belarus, ale cărei două turnuri de răcire se văd din împrejurimile capitalei Vilnius, îngrijorează Lituania vecină care afirmă că obiectivul nu corespunde normelor de securitate.

În faţa acestor temeri - înmulţite de la accidentul de la Fukushima în Japonia, în 2011 - autorităţile din Belarus şi constructorul rus încearcă să risipească îngrijorările.

Rosatom susţine că centrala 'corespunde pe deplin tuturor exigenţelor post-Fukushima, normelor internaţionale şi recomandărilor AIEA' (Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară).

Citește și: Decizie radicală luată de luptătorul K1 Cătălin Moroşanu! Pentru ce funcție candidează

Autorităţile lituaniene s-au pregătit totuşi pentru ce-i mai rău: au distribuit comprimate de iod locuitorilor pentru a preveni cancerul tiroidian, au testat regulat sirenele de alertă şi au semnalizat căile de evacuare.

'Acest obiectiv reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională, sănătatea publică şi mediul înconjurător al statului nostru', a indicat vineri într-un comunicat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

La sfârşitul lunii iulie, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a denunţat planificata punere în funcţiune a centralei în scopuri electorale.

'Demararea oricărei activităţi a unei centrale nucleare nu trebuie accelerată în detrimentul securităţii şi programată în mod deliberat să coincidă cu calendarul electoral', a afirmat el.

Proiectul, în construcţie din noiembrie 2013, reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, dintre care 10 miliarde provin dintr-un credit rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.