Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belarus: Lukaşenko şi-a depus candidatura pentru al cincilea mandat prezidenţial

lukasenko putin

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, şi-a depus joi candidatura pentru încă un mandat prezidenţial pe care doreşte să-l obţină în urma alegerilor de pe 11 octombrie, relatează agenţia EFE. 

El a prezentat Comisiei Electorale Centrale cele 1,76 de milioane de semnături, minimul prevăzut de lege fiind de 100 de mii de semnături. 

În prezent în vârstă de 61 de ani, Lukaşenko a câştigat toate cele patru scrutinuri prezidenţiale începând din anul 1994, în anul 2004 convocând şi un referendum prin care a eliminat din Constituţie prevederea ce îi dădea dreptul la cel mult două mandate consecutive. 

Pentru scrutinul de pe 11 octombrie şi-au mai depus candidatura Serghei Gaidukevici, eternul aspirant la postul de preşedinte, dar care nu-şi ascunde loialitatea faţă de Lukaşenko, liderul cosacilor din Belarus, Mikola Ulaiovici, şi activista Tatiana Korotkevici. 

Aceasta din urmă este prima femeie care se prezintă la un scrutin prezidenţial în Belarus şi în acelaşi timp singura reprezentantă a opoziţiei democratice. Ea susţine normalizarea relaţiilor cu Occidentul, afectate de caracterul autoritar al regimului Lukaşenko şi de recenta condamnare a şase deţinuţi politici, inclusiv fostul candidat le preşedinţie Mikola Statkevici. 

La ultimele alegeri, în anul 2010, Lukaşenko a obţinut aproape 80% din sufragii, dar scrutinul a fost marcat de o represiune violentă împotriva opoziţiei, care a denunţat fraude. 

Aceste acţiunile represive şi încălcarea drepturilor omului au determinat Uniunea Europeană să instituie sancţiuni contra Belarusului. 

Deşi a dus constant o politică de apropiere faţă de Rusia, Lukaşenko nu a recunoscut până în prezent anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. El s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi a găzduit în luna februarie negocierile de pace dintre guvernul de la Kiev şi separatiştii proruşi, la care au mai participat liderii din Rusia, Germania şi Franţa. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.