Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia a identificat peste 800 de "jihadişti" (TV)

siria lupte

Belgia estimează că 828 dintre cetăţenii săi au profil de "islamişti radicali" şi că trebuie monitorizaţi îndeaproape, fie că au plecat la luptă alături de jihadişti în Siria sau Irak, fie intenţionează acest lucru, a informat marţi seară postul de televiziune RTL-TVI, citat de AFP. 

Aceste date figurează într-o directivă trimisă recent tuturor primăriilor din ţară de miniştrii justiţiei, Koen Geens, şi de interne, Jan Jambon, în care li se cere să dea dovadă de mai multă vigilenţă, a precizat sursa amintită. 

Directiva ministerială citează un recensământ efectuat de Direcţia de coordonare pentru analiza ameninţărilor (Ocam), care arată că, dintre cele 828 de persoane identificate, "270 de indivizi se află în Irak sau în Siria, 15 sunt în drum spre, 129 au revenit în Belgia, 62 au fost împiedicaţi să plece, iar 352 intenţionează să meargă într-o zonă de conflict", potrivit RTL-TVI. 

În scrisoare, miniştrii cer primăriilor să contribuie cu serviciile lor, inclusiv cu asistenţii sociali, pentru a supraveghea aceste persoane cu profil considerat alarmant. 

Într-o declaraţie făcută la RTL, primarul comunei Schaerbeek din Regiunea Capitalei Bruxelles, Bernard Clerfayt, a primit însă cu răceală această iniţiativă, afirmând că lucrătorii sociali nu trebuie să devină "turnători" ai poliţiei. 

Belgia, cu cei 11,5 milioane de locuitori ai săi, este de trei ani considerată ca ţara europeană cu cel mai mare număr de voluntari plecaţi să lupte în Siria sau Irak, raportat la totalul populaţiei.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.