Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgia cere sancţiuni UE împotriva 'extremiştilor violenţi' israelieni

timesofisrael.com
israel gaza armata

Belgia cere sancţiuni UE împotriva 'extremiştilor violenţi' israelieni

Premierul belgian Alexander De Croo a sugerat joi ca Uniunea Europeană să examineze posibilitatea de a interzice accesul pe teritoriul său a unor israelieni "extremişti" care susţin violenţa împotriva palestinienilor, relatează AFP, informează Agerpres.

Adresându-se deputaţilor, liderul liberal flamand a evocat acte de violenţă împotriva palestinienilor din Cisiordania şi a considerat "inacceptabilă lipsa de acţiune împotriva extremiştilor violenţi". "Cred că ţara noastră trebuie să se asigure că cei care comit infracţiuni grave, de exemplu cei care practică violenţa în Cisiordania, să poată fi împiedicaţi să aibă acces în ţara noastră şi în Uniunea Europeană", a mai spus De Croo.

Astfel de sancţiuni individuale ar trebui să poată viza, de asemenea, "un ministru care lansează un apel la folosirea armei nucleare împotriva unei populaţii care nu poate face nimic şi care trăieşte deja astăzi în circumstanţe atroce".

O aluzie la declaraţiile ministrului israelian ultranaţionalist Amichay Eliyahu, care a afirmat într-un interviu la radio că recurgerea la bomba nucleară în Gaza, în războiul împotriva Hamas, este "o opţiune". Interviul a stârnit proteste, inclusiv în Israel, iar Amichay Eliyahu a fost suspendat de la "toate reuniunile guvernamentale" până la noi ordine de către premierul Benjamin Netanyahu.

Contextul european

Alături de Franţa şi Spania, Belgia se numără printre cele opt ţări UE (din 27) care au cerut un armistiţiu umanitar în acest război, într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu votată de Adunarea Generală a ONU la New York.

Joi, în Parlamentul belgian, Alexander De Croo a cerut ca "oamenii să se aşeze la masă pentru a negocia pacea".

"Nu am văzut niciodată o organizaţie teroristă să dispară recurgând la violenţă împotriva sa, o organizaţie teroristă dispare atunci când nu mai există niciun motiv pentru existenţa sa, atunci când negociem", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.