DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Belgia și-a vândut tancurile la fier vechi cu 15.000 de euro, dar vrea să le răscumpere cu 500.000 și să le trimită în Ucraina

tancuri belgia

Guvernul federal belgian a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, dar tancurile nu se numără printre echipamentele care vor fi trimise pe front. Belgia a scăpat de ultimele tancuri cu mulți ani în urmă, iar acum vrea să le cumpere înapoi. Prețul ridicat rămâne un obstacol. "Ei cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro", a declarat ministrul Apărării, Ludivine Dedonder (PS), în emisiunea "Terzake", potrivit vrt.be.

În ultimele zile, aliații NATO s-au împiedicat unii de alții pentru a anunța livrări majore de arme către Ucraina. De la tancuri germane și americane, la vehicule blindate franceze și rachete antiaeriene olandeze.

O absență notabilă în această lungă succesiune de țări a fost cea a Belgiei. La urma urmei, Belgia nu are prea multe de oferit Ucrainei în materie de tancuri. "Nu putem da mai mult decât avem", a declarat ministrul Apărării, Ludivine Dedonder (PS), într-un interviu. "Când am devenit ministru, proviziile noastre erau ca și epuizate. De exemplu, nu mai avem tancuri pe care să le dăm Ucrainei."

Cu toate acestea, nu cu mult timp în urmă, Belgia a avut tancuri. Ultimele au fost vândute în 2014. De fapt, o mare parte din aceste echipamente nu au părăsit niciodată țara. Într-un depozit discret din Tournai, de exemplu, se află sute de vehicule militare, inclusiv zeci de tancuri Leopard 1 pe care comerciantul de arme Freddy Versluys le-a cumpărat de la armata belgiană.

Acestea sunt tancuri pe care Ucraina le așteaptă, dar care, din toate punctele de vedere, nu pot fi desfășurate imediat fără modificările necesare și o întreținere minuțioasă. "Nu aș sfătui pe nimeni să le trimită în Ucraina așa, pur și simplu", a declarat dealerul de arme pentru VRT NWS. "Dacă sunt trimise la război, trebuie să fie de încredere. Nu vrem ca acestea să se strice imediat." În același timp, actele necesare pentru a exporta un tanc nu sunt deloc ușoare.

Între timp, Belgia se gândește de ceva vreme la planul de a răscumpăra acele tancuri de la traficanții de arme, pentru a le trimite în Ucraina. Mai ales că prețul ridicat joacă feste guvernului. "Propunerile pe care le-am primit până acum sunt extrem de costisitoare", spune ministrul despre acest lucru. "Se cer până la 500.000 de euro pentru un tanc pe care noi l-am vândut cu 15.000 de euro. Și sunt încă în aceeași stare proastă ca atunci."

Versluys neagă faptul că ar fi "prea scump". El spune că modificările necesare pentru a le da o a doua viață și a le trimite pe front costă pur și simplu o sumă mare de bani. "Piese noi? 120.000 de euro. Ați verificat motorul? 185.000 de euro. Amortizoare noi? 36.000 de euro. Sistem de conducte de incendiu? 500.000 de euro. Ce vrei, vrei să le iei degeaba?".

Rămâne întrebarea dacă predecesorii lui Dedonder nu au comis o gafă punând toate tancurile la fier vechi. "Au luat această decizie în contextul situației geopolitice de la acea vreme", spune ministrul despre aceasta. "Vehiculele blindate mai ușoare care le-au luat locul sunt mai bune în Africa, de exemplu. Nu se așteptau la un nou război pe continentul european."

Generalul-locotenent Marc Thys, adjunctul șefului de stat major al armatei belgiene, subliniază în "The Deal" că la Apărare nu s-a spus niciodată la vremea respectivă că tancurile nu mai sunt necesare, "dar în contextul bugetar al acelui moment am făcut o alegere", spune el. Resursele pentru Apărare s-au redus drastic, iar tancurile presupun multă logistică. "Tancurile sunt doar vârful icebergului: aveți nevoie și de vehicule blindate de infanterie, vehicule blindate de geniu și artilerie."

El subliniază - la fel ca Dedonder - că Apărarea face tot ce poate. "Ajungem să ne privim în oglindă în fiecare zi pentru eforturile pe care le facem", explică el. "Eforturile sunt foarte profunde. Nu uitați: acesta este un ultramaraton. Acest conflict va dura mult timp și necesită un efort susținut din partea întregului bloc occidental."

Așadar, deocamdată nu vor fi trimise tancuri în Ucraina, deși Dedonder spune că negocierile cu comercianții de arme în acest sens sunt încă în desfășurare. Vineri, guvernul federal a anunțat că va trimite un ajutor militar de 93,8 milioane de euro Ucrainei. Potrivit prim-ministrului Alexander De Croo (Open VLD), acesta este cel mai mare pachet de ajutor militar din toate timpurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.