Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Belgradul susține boicotarea alegerilor municipale de către sârbii kosovari

ankasam.org
serbia kosovo serbia

Guvernul sârb a declarat sâmbătă că sprijină decizia sârbilor din Kosovo de a boicota alegerile municipale pe care autorităţile din Priştina vor să le organizeze pe 23 aprilie în nordul teritoriului, unde reprezentanţii comunităţii sârbe şi-au dat demisia în noiembrie din instituţiile locale, transmite AFP, citat de Agerpres.

Desfăşurarea unor alegeri boicotate de sârbi riscă să agraveze tensiunile care au persistat în ultimele luni între guvernul kosovar şi sârbi, majoritari în patru municipalităţi din nordul Kosovo unde urmează să se desfăşoare scrutinul.

La începutul lunii noiembrie, sute de ofiţeri de poliţie sârbi integraţi în poliţia din Kosovo, precum şi judecători, procurori şi alţi oficiali şi-au părăsit în masă posturile pentru a protesta împotriva deciziei Priştinei, acum suspendată, de a interzice sârbilor care locuiesc în Kosovo să folosească plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia.

Belgradul susţine că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru întoarcerea reprezentanţilor sârbi în instituţiile din Kosovo, invocând în special necesitatea înfiinţării unei "asociaţii a municipalităţilor sârbe", un fel de autonomie care să reunească aproximativ 120.000 de sârbi care trăiesc în Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în mare parte albanezi.

Serbia nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie

Guvernul sârb a declarat că "susţine decizia reprezentanţilor politici legitimi ai sârbilor kosovari şi ai poporului sârb de a nu participa la acest proces (electoral) nedemocratic şi ilegitim".

Belgradul solicită, de asemenea, "libertatea de circulaţie a sârbilor", acuzând Priştina de "încălcarea acordului privind plăcuţele de înmatriculare", precum şi retragerea forţelor speciale ale poliţiei din Kosovo din municipalităţile din nord.

Un sârb a fost rănit prin împuşcare luni la un punct de control instalat în nord de poliţia kosovară.

Programate iniţial pentru 18 decembrie, aceste alegeri au fost amânate pentru 23 aprilie după o serie de incidente violente în nord, unde sârbii au ridicat baricade pe drumuri.

Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să provoace autorităţile locale, într-un moment în care Priştina vrea să îşi consolideze suveranitatea asupra întregului teritoriu. Boicotul sârbilor ar permite teoretic partidelor albaneze să preia puterea în cele patru municipalităţi populate în principal de comunitatea sârbă.

Ministrul de Interne kosovar, Xhelal Svecla, a declarat vineri că este "convins că acest proces va decurge fără probleme".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.