Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Tacticile lui Netanyahu au alimentat conflictul pentru încă 50 de ani' - Fost ministru britanic al apărării face acuzații

forces.net
Ben Wallace

Fostul ministru al apărării britanic, Ben Wallace, avertizează într-un editorial publicat în Daily Telegraph că tactica folosită de Israel în Gaza va „alimenta conflictul pentru încă 50 ani" și riscă să radicalizeze tinerii musulmani de pe tot globul.

Wallace spune că el nu cere o încetare a focului, pentru că „a merge după Hamas este legitim” din partea Israelului, însă „ștergerea unor zone vaste din Gaza nu este”.  Când toate acestea se vor termina, crede fostul ministru, iar soldații israelieni se vor retrage din ceea ce a mai rămas din Gaza, Hamas va exista în continuare, însă ce va dispărea o să fie vocea palestinienilor moderati.

Fostul ministru britanic al Apărării afirmă că evenimentele teribile din Irlanda de Nord au avut nevoie de peste 20 de ani pentru a fi depășite și că respectivul conflict a învățat Marea Britanie că „un răspuns disproporționat din partea statului poate servi drept cel mai bun sergent de recrutare al unei organizații teroriste”.

El spune că această lecție este valabilă și în Fâșia Gaza, acolo unde Israelul vânează teroriștii Hamas.

„Permiteți-mi să încep prin a spune că sunt fără echivoc în condamnarea Hamas, nu numai pentru ceea ce a făcut pe 7 octombrie, ci și pentru ceea ce a făcut înainte, este o organizație jihadistă antisemită și antidemocratică, iar Hamas nu este interesat de coexistența pașnică cu Israelul sau Egiptul. Hamas nu este interesat nici de o soluție cu două state. Nu, este interesat de un război religios cu evreii, folosindu-i pe palestinieni ca carne de tun. Deci, apăr în mod absolut dreptul Israelului de a se apăra”, afirmă Ben Wallace.

Furia 'șoimului dur' Netanyahu

El continuă spunând că nici practicile armatei israeliene nu le poate susține.

„A merge după Hamas este legitim; distrugerea unor zone vaste din Gaza nu este. Folosirea forței proporționale este legală, dar pedeapsa colectivă și deplasarea forțată a civililor nu este. Intrăm acum într-o perioadă periculoasă în care autoritatea legală inițială de autoapărare a Israelului este subminată de propriile sale acțiuni. Face greșeala de a-și pierde autoritatea morală alături de cea legală. Sunt sigur că rușinea pe care o simte Benjamin Netanyahu pentru că nu a prevăzut atacurile din 7 octombrie este profundă, mai ales pentru cineva care s-a prezentat ca un șoim al securității și un tip dur. Dar poate că această rușine îl face să piardă din vedere pe termen lung”, scrie Wallace.

„Greșeala lui Netanyahu a fost să rateze atacul în primul rând. Dar dacă el crede că o furie ucigașă va îndrepta lucrurile, atunci greșește foarte mult. Metodele sale nu vor rezolva această problemă. De fapt, cred că tactica lui va alimenta conflictul pentru încă 50 de ani. Acțiunile sale radicalizează tinerii musulmani de pe tot globul. Când toate acestea se vor termina, iar IDF se va retrage din ceea ce a mai rămas din Gaza, va mai exista Hamas. Tot ceea ce va fi realizat este dispariția, nu a extremiștilor, ci vocea palestinienilor moderati care doresc o soluție cu două state”, a continuat fostul ministru britanic al apărării

„Înainte ca cineva să spună că cer o încetare a focului – nu cer. Ceea ce spun este că Israelul trebuie să oprească această metodă de atac. Și trebuie să combată Hamas în mod diferit. Israelul are timp de partea sa. Deține toate cărțile – de la controlul aerului până la controlul frontierei. Este ușor să te întrebi ce s-a întâmplat cu înțelepții politicieni israelieni de altădată. Ei nu ar fi ratat niciodată semnele atacului și nici nu s-ar fi predat șantajului politic din partea coloniștilor ilegali militanti (...) Dar lipsa de înțelepciune a unei noi generații de politicieni israelieni i-a condus într-un loc în care se comportă ca un taur într-un magazin din China – trecând de la o criză la alta”, a mai scris Ben Wallace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.