Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu și consilierul pentru securitate națională al lui Trump cer intensificarea presiunii asupra Iranului

Agerpres
Benjamin Natanyahu Iran

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, John Bolton, şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au cerut ţărilor europene să-şi intensifice presiunea asupra Iranului, în timpul unei întâlniri luni la Ierusalim, informează France Presse.

John Bolton a sosit în Israel duminică pentru o vizită de trei zile, pentru a discuta mai ales despre Iran, despre activităţile nucleare ale Teheranului şi prezenţa sa pe teritoriul Siriei.

Iranul este marele inamic al Israelului şi Netanyahu a salutat cu entuziasm decizia luată de Washington în mai de a se retrage din acordul nuclear iranian, contrar opiniei ţărilor europene.

"Este extrem de important pentru Statele Unite ca Iranul să nu obţină niciodată arme nucleare operaţionale", a declarat Bolton reporterilor alături de Netanyahu.

"Lucrăm cu prietenii noştri europeni pentru a-i convinge asupra necesităţii de a lua măsuri mai puternice împotriva armelor nucleare iraniene şi programului de rachete balistice", a adăugat el.

Aceasta este o părere împărtăşită "practic de toată lumea din regiune", în special în capitalele arabe, a estimat Netanyahu. "Cu cât presiunea asupra Iranului este mai puternică, cu atât mai mari vor fi şansele ca regimul (iranian) să pună capăt actelor sale de agresiune. Şi toţi ar trebui să se alăture acestui efort", a adăugat el.

Acordul nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri în 2015 a avut drept scop împiedicarea Iranului să obţină arma atomică în schimbul ridicării unor sancţiuni internaţionale.

Potrivit ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Teheranul şi-a îndeplinit angajamentele.

Netanyahu şi Bolton au acuzat Iranul că a profitat de ridicarea sancţiunilor economice pentru finanţarea activităţilor care alimentează conflictele în regiune, mai ales în Siria, Liban şi Yemen.

Israelul şi Casa Albă împărtăşesc aceleaşi preocupări cu privire la Iran şi implicarea sa în Siria, unde Teheranul îl sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad, de asemenea un aliat al Rusiei.

Netanyahu a cerut de mai multe ori în ultimele luni ca Iranul să se retragă complet din Siria.

În timpul turneului său, Bolton se va deplasa de asemenea în Ucraina şi la Geneva, unde se va întâlni joi cu secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.