Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu îl exclude pe şeful biroului Al-Jazeera de la o conferinţă privind libertatea de expresie

Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a interzis participarea şefului biroului Al-Jazeera la Ierusalim la o conferinţă guvernamentală, cel mai nou gest din campania sa împotriva acestei televiziuni de ştiri din Qatar, relatează AFP. Biroul de presă al guvernului israelian (GPO) a transmis miercuri seară pe pagina sa de Facebook că Netanyahu a cerut ca Walid Al-Omari să fie exclus de la conferinţa privind libertatea de expresie pe care GPO o organizează joi.

Conform biroului de presă al guvernului, Netanyahu şi-a reiterat intenţia de a închide redacţia postului Al-Jazeera în Israel, cerând "luarea unor măsuri legale pentru a împiedica atribuirea de acreditări oricăror jurnalişti Al-Jazeera care lucrează în Israel şi pentru a închide biroul din Israel" al postului. Şeful guvernului şi-a anunţat la 26 iulie dorinţa de a reduce la tăcere postul, pe care l-a acuzat de incitare la violenţă, în special în contextul tensiunilor din iulie privind accesul la Esplanada Moscheilor de la Ierusalim.

Autorităţile israeliene au început în august să acţioneze împotriva postului, lansând procedura de retragere a acreditării pentru unul dintre jurnaliştii televiziunii, Elias Karram. Acesta a fost acuzat că a declarat la un post de televiziune apropiat de organizaţia Fraţii Musulmani că îşi concepe meseria ca fiind "parte integrată din rezistenţa" palestiniană împotriva Israelului. Însă, la 30 august, GPO a anunţat că acreditarea sa va fi menţinută provizoriu timp de şase luni, în cursul cărora Israelul va monitoriza materialele de presă ale jurnalistului, conform Agerpres.

Al-Jazeera este de asemenea în colimatorul Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Bahrainului şi Egiptului, care au rupt la 5 iunie legăturile cu Qatarul. Aceste ţări acuză Qatarul că 'sprijină terorismul' şi în special că se apropie de marele lor rival regional, Iranul. Accesul la Al-Jazeera, post creat în urmă cu peste 20 de ani de guvernul din Qatar şi care are astăzi o largă audienţă la nivel internaţional, a fost blocat în aceste ţări. Ele au cerut de asemenea Qatarului să închidă postul, o solicitare considerată 'inacceptabilă' de către Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului deoarece 'compromite libertatea de informare'.

Al-Jazeera dispune de aproape 80 de birouri în întreaga lume şi transmite în mai multe limbi. Ea a fost cutia de rezonanţă a mişcărilor Primăverii Arabe împotriva regimurilor autoritare din regiune. Detractorii săi îi reproşează o linie pro-islamişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.